Железнице Србије ад

Наставак успешне сарадње железница Србије и Републике Српске

„Билатерални састанак железничких компанија из Србије и Републике Српске који је одржан 7. јуна у Београду наставак је бројних разговора ове две стране за добробит оних који користе услуге железница, као и оних  који у тим компанијама раде“, рекла је Анита Димоски, помоћница министра за железнице и интермодални транспорт у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије. Додала је да модернизацију српских железница настављамо крупним корацима и да нам је у томе битна сарадња са Републиком Српском.

Састанак је организован у оквиру Првог свесрпског сабора под називом “Један народ, један сабор – Србија и Српска“ и док је нашу делегацију предводила  Анита Димоски, испред делегације Републике Српске била је Весна Вожни, помоћница министра за жељезнички, водни и ваздушни саобраћај у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске.

Делегацију Републике Српске чинили су генерални директор Жељезница Републике Српске Слађан Јовић, извршни директор Послова операција Жељко Радић, извршни директор Послова инфраструктуре Драган Зеленковић, в.д. директора Завода за медицину рада и спорта РС Борис Међедовић и помоћник директора Завода др Огњен Перазић.

Повезивање железница у Зворнику

Весна Вожни је истакла да српске железнице постају лидер  железничког саобраћаја међу земљама на овим просторима, а да је тежња Републике Српске да се са српским железницама повежу у Зворнику.

Анита Димоски је гостима представила најзначајније пројекте модернизације железничке инфраструктуре чија је реализација у току или су планирани, као што су брзе пруге од Београда до Новог Сада и Суботице, затим модернизација и реконструкција пруга Рума–Шабац–Лозница, Стара Пазова – Шид, Панчево–Вршац, затим пруга од Београда  до Ниша, Ниш–Димитровград и Ниш–Брестовац, Лапово–Краљево–Чачак, Ваљево–Врбница. Додала је, при том, да је реконструкција регионалних пруга веома значајна за подизање привреде земље.

Иван Булајић, в.д.генералног директора „Србијавоза“ указао је на потребу реконструкције пруге „Шарганске осмице“ од Мокре Горе до Вишеграда, јер она представља „европски бисер“ који је прошле године привукао преко 75.000 путника, од којих су велики проценат страни туристи, а ове године ће тај број бити премашен. Булајић је предложио да „Србијавоз“, „Инфраструктура железнице Србије“ и Жељезнице Републике Српске потпишу споразум о техничкој сарадњи како би одржавање подигли на виши ниво јер због великог туристичког потенцијала ова пруга има велики значај, не само за железницу већ и за целу земљу.

Потписивање Меморандума о сарадњи

Јелена Танасковић, в.д. генералног директора “Инфраструктуре железнице Србије“,  најавила је потписивање Меморандума о сарадњи којим би биле дефинисане све области сарадње железничких компанија из Србије и Републике Српске и нагласила значај пројеката модернизације српских пруга за читаву Републику Српску.

Душан Гарибовић, в.д. генералног директора „Србија Карга“ истакао је успешну сарадњу са Жељеницама Републике Српске приликом железничког транспорта енергената, који је реализован заједничким снагама, док је Лазар Мосуровић, директор Дирекције за железнице, представио улогу  Дирекције као брзог и ефикасног сервиса за законско регулисање српског железничког тржишта.

Генерални директор Жељезница Републике Српске Слађан Јовић изразио је посебну захвалност „Инфраструктури железнице Србије“ јер су мерна кола ове компаније уступљена да би се обавила неопходна мерења на пругама у Републици Српској. Изразио је и наду да ће се и даље успешно развијати сарадња српских железница и железница Републике Српске.

Присутнима на овом скупу технички директори Саобраћајног института ЦИПтима представили су актуелне пројекте, а директор Завода за здравствену заштиту железничких радника Владо Батножић, представио је рад ове здравствене установе, истичући велику помоћ Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за обезбеђење уређаја за успешну дијагностику.

Током дводневне посете делегације Републике Српске организован је низ билатералних састанака са темама из различитих области железничког саобраћаја Србије и Републике Српске, а све у циљу боље сарадње и унапређења међусобних односа.

Информативни лист „Пруга“