Железнице Србије ад

Најмодернији воз за велике брзине “Штадлер КИСС” стигао у Србију

 

 

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је 29. октобра примопредаји новог воза за велике брзине “Штадлер КИСС” у железничкој станици Нови Београд. Осим председника, први од три најмодернија воза, који ће превозити путнике на прузи за велике брзине између Београда и Будимпеште, дочекали су и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, амбасадор Швајцарске конфедерације Урс Шмид, председник борда директора компаније “Штадлер Бушнанг АГ” Петер Шулер, градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, као и представници српских железничких компанија.

Председник Александар Вучић провозао се новим Штадлеровим брзим возом и истакао да су брзе пруге и модерни возови нова слика наше земље.

“Штадлер КИСС” се сврстава у ранг најмодернијих путничких возова.  Реч је о возу компаније „Штадлер Бушнанг АГ“ за брзине до 200 километара на сат, а његов приказ и полазак на пробну вожњу започео је у железничкој станици Нови Београд, одакле су се присутни упутили на кратку промотивну вожњу до железничке станице „Београд Центар“.

Вучић је током вожње, заједно са представницима Штадлера, српских железница и медија, у разговору са бившим немачким канцеларом Герхардом Шредером рекао да је почетак саобраћаја на брзој прузи велика промена за грађане Србије.

Он је истакао да нови, модерни возови, који ће новим српским пругама ићи 200 километара на сат, од којих ће један око 1. марта бити у комерцијалној употреби од Београда до Новог Сада, значе ново време и нову Србију и нешто на шта ћемо полако почети да се навикавамо – да је наша земља успешна.

„Виктор Иго је рекао да снови стварају будућност. Ми смо деценијама уништавали сопствене ресурсе, нестајале су нам пруге, нисмо их одржавали, а камоли обнављали. Возови су нам били стари и старомодни, да смо били срећни када бисмо прелазили 26 километара на сат“, рекао је председник.

Вучић је нагласио да данас, супротно томе, Србија може да се похвали куповином три овакве фантастичне гарнитуре возова, вредне готово 52 милиона евра, којима ћемо ускоро моћи да се возимо по најмодернијим пругама.

 

 

Председник је изјавио да ће око 15. новембра почети тестирање пруге Београд–Стара Пазова, а да ће око Божића 2022. године кренути и тестирања пруге Стара Пазова–Нови Сад, те да очекује да ће овај најмодернији воз на спрат  у комерцијалној употреби бити око 1. марта следеће године.

„Србија једина у региону има овакве возове, модерне, луксузно опремљене, на спрат, са местом за бицикле, пртљаг, апаратима за кафу, сокове. Ово је велика новина и показује колико смо земљу успели да променимо за неколико година, променили очекивања људи, јер толико тога можете да урадите када верујете у себе, свој народ и сопствене могућности“, рекао је Вучић.

Он је искористио прилику да се захвали Швајцарској и на помоћи коју је пружила Србији у увођењу дуалног образовања, које нам даје предност у односу на друге земље.

„Поносан сам што ће ови најбољи возови саобраћати српским пругама. Снови постају реалност кад верује у њих, борите се за њихово остварење, сигурни да радом то можете да постигнете“, рекао је Вучић, и додао да ће овакви возови саобраћати и ка Нишу, Димитровграду, Прешеву…

„Гледаћемо да Србија иде брже напред и брже него до сада“, поручио је председник.

Долазак новог брзог воза у Србију, швајцарског произвођача „Штадлер“,  почетак је нове ере у јавном саобраћају у Србији, изјавио је амбасадор Швајцарске конфедерације у Србији Урс Шмид.

Истакао је да је импресивно време током којег је Србији испоручен брзи воз, подсетивши да је уговор потписан 8. априла ове године.

„Честитам Влади Србије и компанији „Штадлер“ на том успеху у прецизности, ово су изузетне вести“, рекао је амбасадор Шмид.

Додао да је промоција воза један у низу „швајцарско-српских прича“ и подсетио да је пре неколико недеља обележено 20 година од доласка трамваја из Базела у Београд.

Шмид је рекао да Швајцарска и Србија обележавају 30 година сарадње, наводећи да се оно што је почело хуманитарном помоћи 1991. године развило у обухватну билататералну сарадњу.

„Кроз бројне пројекте подржавамо иновације и модернизацију као залагања Владе Србије када је реч о државној управи, образовању“, рекао је швајцарски амбасадор.

Изразио бих велико задовољство што смо имали прилике да испоручимо Србији нове возове. Испоруком новог савременог дабл-декер воза “Штадлер КИСС”, Србија је ушла у “ексклузивни клуб” од свега 12 земаља на свету(Немачка, Швајцарска, Сједињене Америчке Државе…) које користе ова возна средства. Нови возови су прављени са посебном бригом о потребама путника и карактерише их велики комфор и простор за смештај путника, истакао је Петер Шулер,  председник борда компаније “Штадлер Бушнанг АГ”.

 

Шулер је посебно истакао да је швајцарска компанија успела да испоручи први од три уговорена воза у року, након потписивања уговора са железничком компанијом “Србија Воз” почетком априла ове године, и додао да набавка нових  гарнитура представља наставак наше успешне сарадње јер смо 2013. године за потребе српских железница испоручили 21 савремени путнички воз “Штадлер Флирт”.

Нови воз “Штадлер КИСС” може да иде брзином од 200 километара на сат и први је дабл-декер, односно воз на спрат, који ће саобраћати на пругама за велике брзине у Србији. Реч је о веома комфорном возу који је опремљен најновијим техничким решењима по питању управљања и безбедности. Поседује модеран дизајн, изузетан комфор, седишта за први и други разред која гарантују изузетно угодну вожњу јер имају могућност померања ради што удобнијег смештаја путника. Осим тога, седишта су опремљена утичницама за пуњење лаптопова и мобилних уређаја које су интегрисане испод наслона за руке.

Оно што га посебно издваја и важно је поменути јесте да нове гарнитуре имају посебан простор за инвалиде и апсолутно су прилагођене особама са смањеном покретљивошћу.

Воз је прве класе и има 316 места, све је функционално и прилагођено удобности. Воз је оспособљен за ЕТЦС (Европски систем управљања возовима) – савремени облик сигнализације који користе многе европске земље помоћу кога је олакшано праћење и управљање возовима из диспечерских центара. Осим тога, нови воз је опремљен интернетом, дисплејима који показују заузетост седишта, тоалетима који су прилагођени особама са инвалидитетом и мини баром.

Информативни лист „Пруга“