Железнице Србије ад

Национални дан без дуванског дима обележен у Заводу

 

Национални дан без дуванског дима под слоганом „Одрасли пуше и мене гуше“ обележен је данас, 31. јануара,  у Заводу  предавањем прим. др Душана Митровића.

-Употреба дувана повезана је са близу шест милиона смртних случајева широм света годишње, укључујући и 600.000 смртних случајева који су настали због излагања дуванском диму – нагласио је у свом предавању др Митровић.

Подаци из Глобалног истраживања о употреби дувана међу младима у Србији показују да је 63 одсто ученика старости 13 до 15 година изложено дуванском диму у својим домовима и 61 одсто на затвореним јавним местима.  Резултати истраживања здравља становништва показали су да је више од половине полулације старије од 15 година изложено дуванском диму у затвореном простору.

Упркос забрани пушења, сваки пети одрасли грађанин Србије изложен је дуванском диму на радном месту, док је 5 одсто становништва изложено дуванском диму у образовној установи.

Дувански дим који садржи више од 7.000 хемијских материја, од чега су преко 70 канцерогене, повезан је са појавом малигних болести, болестима срца и крвних судова, као и дисајних путева.

Информативни лист „Пруга“