Железнице Србије ад

На путном прелазу у Међурову од 22. децембра непрекидна дежурства железничара

 

Од 22. децембра уведено је заустављање свих возова и непрекидно дежурство железничких радника испред путног прелаза у Међурову, где се догодила тешка саобраћајна несрећа,  речено је на скупу мештана овог села организованог 23. децембра.

Мештанима Међурова обратио се Мишко Марић, шеф Секције за саобраћајне послове Ниш, из „Инфраструктуре железнице Србије“.

– Без обзира на то што нисмо криви за несрећу која се догодила увели смо дежурства, јер су нам људски животи драгоцени и немају цену. На жалост, и ова трагедија је показала да никакви дежурни железничари, никаква сигнална обележја, не могу да сачувају људске животе уколико се у саобраћају не поступа по прописима и не поштује железничка и друмска сигнализација – рекао је Марић.

Према његовим речима дежурства железничара на овом путном прелазу трајаће до модернизације ове пруге од Ниша до Брестовца, за коју је Влада Републике Србије обезбедила 63 милиона евра и на којој ће обезбеђење свих путних прелаза бити доведено на значајно виши ниво, чиме ће бити гарантована безбедност саобраћаја. Ова средства обезбеђена су у претходном периоду из ИПА фонда, а расписивање тендера очекује се у фебруару 2019. године.

-Поред модернизације пруге Ниш – Брестовац, модернизоваћемо и пругу од Ниша до Димитровграда, изградити обилазницу око Ниша и значајно смањити број путних прелаза у граду Нишу. За све то је Влада Републике Србије обезбедила преко 320 милиона евра, а све са циљем да имамо праву европску железницу, безбедну, брзу и поуздану.

-Међутим, то истовремено значи да ће на овој прузи бити и више возова и да ће се кретати већом брзином. И само уколико сви у саобраћају будемо одговорни према себи и другима, моћи ћемо да избегнемо овакве трагедије, поручио је на скупу у Међурову Мишко Марић.

Фотографија преузета од Танјуга.

 

Информативни лист „Пруга“