Железнице Србије ад

На Грделичком мосту обележено осамнаест година од НАТО бомбардовања међународног путничког воза

НАТО агресија над Србијом и тадашњом СР Југославијом 1999. године, која је трајала 78 дана, однела је око две и по хиљаде живота, а рањено је и повређено више од дванаест и по хиљада људи. Током борбардовања је оштећена и готово уништена транспорта инфраструктура. Србија је окренула нови лист у међународним односима, али то не значи да се невино страдалих грађана неће увек достојанствено сећати.На данашњи дан, пре осамнаест година, НАТО бомбе погодиле су међународни путнички воз који је прелазио

преко железничког моста у Грделичкој клисури. Тачан број погинулих никада није утврђен, а претпоставља се да их је било више од педесет, – рекао је државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Поледица, на комеморативном скупу одржаном 12. априла, поред железничког моста у Грделичкој клисури, којим је осаманест година након трагедије одата почаст недужним жртвама.

Поледица је подсетио да су међу погинулима у међународном путничком возу била и двојица железничара, Зоран Јовановић и Петар Младеновић.

Окупили смо се данас због свих недужно страдалих, јер тај дан не можемо и не смемо да заборавимо, као што га никада неће заборавити ни њихови најмилији. Тај бол ће остати заувек, – поручио је државни секретар Мидраг Поледица, који је у име Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре положио и венац крај спомен обележја, поред железничког моста преко Јужне Мораве у Грделичкој клисури.

Подсећања ради, текст на спомен обележју је „Не треба се бојати људи, већ нељудског у њима“.

Међународни експресни воз број 393, који је саобраћао на релацији Београд-Ниш-Скопље, 12. априла 1999. године у 11.40 сати НАТО авијација гранатирала је приликом преласка Грделичког моста. Од четири пројектила, два су погодила друмски мост, а воз је погођен са два пројектила. Догодило се то на други дан православног васкрса.

Према званичним подацима погинуло је 15, а повређено 44 лица, а међу настрадалима је било и деце.

Присутнима на комеморативном скупу обратили су се и Југослав Јовић, в.д.генералног директора „Србија Воза“, Милан Шеган, извршни директор „Инфраструктуре железница Србије“ и градоначелник Лесковца др Горан Цветановић, а поред њих тројице венце у спомен недужно погинулима крај спомен обележја положили су и в.д.генералног директора „Србија Карга“ др Мирољуб Јевтић и генерални директор „Железница Србије“ ад Мирослав Стојчић.

Затим су венце положиле и бројне делегације из железничког сектора, Града Лесковца, породице погинулих, синдикати, друштвене организације, политичке партије и други.

Комеморатни скуп традиционално је завршен симболичним проласком воза преко Грделичког железничког моста, уз непрекидни звук сирене.

Информативни лист „Пруга“