Железнице Србије ад

Момировић: Први “Штадлеров” воз за велике брзине у октобру стиже у Србију

 

Први воз за брзине до 200 километара на сат, који је држава Србија наручила од швајцарске компаније “Штадлер”, биће испоручен за пет месеци, најавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић, 31. маја приликом посете овој компанији.

Министру Момировићу и српској делегацији, приликом посете производним погонима “Штадлера” у Цириху, презентован је начин рада и комплетна понуда ове компаније, а приказане су и  електромоторне гарнитуре које ће бити испоручене Србији.

„Показали су нам, у фази монтаже, прве брзе возове који ће саобраћати брзином од 200 километара на сат од Београда до Новог Сада. Ови возови су будућност и то не далека, већ блиска будућност. Исти возови саобраћају швајцарским и аустријским брзим пругама и представљају врхунац квалитета о безбедности. Поносан сам јер сведочимо преломном тренутку у историји српских железница. Ово је резултат снажне економије и успона Србије“, нагласио је министар Момировић.

Према његовим речима, Србија је заинтересована за стратешко партнерство са компанијом „Штадлер“ у намери да, ако се створе услови и у Србији буде покренута производња ових најмодернијих возова.

У складу са уговором, рок за испоруку првог воза за велике брзине компаније „Штадлер“  је 31. октобар 2021. године, а за преостала два 31. децембар 2021. Реч је о четвороделним електромоторним гарнитурама, капацитета 316 седишта. Ови возови имају модеран дизајн, изузетан комфор, седишта за први и други разред, интернет, посебан простор за инвалиде и прилагођени су особама са смањеном покретљивошћу.

 

 

 

 

 

 

Информативни лист „Пруга“