Железнице Србије ад

Момировић: Од фебруара у саобраћају брза пруга Београд – Нови Сад

 

 

Сви радови на прузи за велике брзине Београд – Нови Сад напредују добро, тако да ће пруга  бити пуштена у комерцијалну употребу у фебруару следеће године, изјаво је 18. јула министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић,  приликом обиласка радова на изградњи нове железничке станице у Земуну.

Министар је обишао радове  заједно са вршиоцем дужности помоћника министра за железницу Анитом Димоски и вршиоцем дужности генералног директора “Инфраструктуре железнице Србије” Небојшом Шурланом и том приликом истакао да ће рокови бити испоштовани, а да ће се од краја септембра радити тестови.

„Приближавамо се самом крају брзе пруге Београд – Нови Сад, првог дела будућег коридора од Београда до Будимпеште. Механизација је кључна, ушли смо у електро радове и сигурносне радове. Станица напредује добро, као и свих шест станица на траси од Београда до Новог Сада” оценио је Момировић и додао да очекује да ће радови на прузи Нови Сад – Суботица кренути  крајем септембра или почетком октобра.

 „Већ дуже време вршимо експропријацију парцела на којој треба да се изгради пруга. Имамо 33 месеца да завршимо тај део пруге и мислим да са динамиком коју смо успоставили у претходних шест до осам месеци, ми то можемо да постигнемо”, рекао је Момировић.

Представници извођача радова кинеске компаније Цхина Раилwаy Интернатионал (ЦРИ) истакли су да се, због поштовања рокова, ради у три смене, а да се, због временских услова, већи део посла обавља ноћу. Они су, нагласили да се највећи део посла око изградње пруге не види, јер га раде софтверски инжењери у Кини. Реч је о програмима Система сигналне сигурности и Система електронске контроле, без којих брзе пруге не могу да функционишу.

По речима директора пројекта за надзор Деутсће Бахн, фирме која контролише радове на прузи, Јанка Ковљанића радови су у протеклих десет месеци значајно убрзани.

„Саобраћај се одвија по левом колосеку од априла месеца ове године, а сада се планира да се пусти део десног колосека који се завршава, пошто је пруга подељена у два сегмента. Први  део од Београда до Батајнице има два колосека и он је предвиђен за мање брзине. Од Батајнице до Старе Пазове постоје четири колосека, од којих су два за велике брзине, према Новом Саду, до 200 километара на сат“, објаснио је Ковљанић.

Он је додао да се на том делу  интензивно ради, а посебно на дренажи станица и осталих делова доњег строја, док су радови на горњем слоју реализовани 60 одсто. Ковљанић је истакао да су радови у делу од Прокопа до Батајнице 95 одсто завршени и да очекује врло брзо завршне радове на пуштању десног колосека у саобраћај.

 „Станичне зграде су у функцији и оне су 70 одсто завршене. Имамо четири велика надвожњака на којима се ради интензивно и нема ванредних застоја у реализацији, тако да очекујемо да ће радови бити завршени у предвиђеном временском периоду, после чега следе динамичка испитивања колосека и пробне вожње, тако да би до краја фебруара наредне године саобраћај требало потпуно нормално да се одвија“, рекао је Ковљанић.

 

 

 

Информативни лист „Пруга“