Железнице Србије ад

Момировић: Обнова пруге Ниш–Димитровград почиње наредне године

 

 

На пролеће почиње обнова пруге Ниш–Димитровград која ће, како је планирано,  бити завршена до краја 2024. године, најавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић на састанку са министром транспорта, информационих технологија и комуникација Републике Бугарске Христом Алексијевим, одржаном 25. новембра у Димитровграду.

На билатералном састанку министара било је речи  о будућој сарадњи Србије и Бугарске у области транспорта, тренутним активностима и плановима за унапређење инфраструктуре на железничком и путном Коридору X, као и побољшању протока теретног и путничког саобраћаја међународном пругом Ниш–Димитровград.

 

 

 

 

 

 

 

 

Момировић и Алексијев су нагласили да је тема побољшања капацитета граничних прелаза, како железничког, тако и путног између Србије и Бугарске, од највишег значаја за обострани развој.

Министар Момировић је истакао да је од огромне важности и пројекат реконструкције и електрификације пруге од Ниша до Димитровграда, који мора да буде завршен у рекордном року.

„Информисао сам колегу да планирамо да на пролеће започнемо реконструкцију комплетне пруге од Ниша до Димитровграда. У наредних неколико месеци пуштамо брзу пругу Београд  – Нови Сад и врло брзо крећемо да реконструишемо и пругу Београд – Ниш. Деоницу од Ниша до Димитровграда  морамо да завршимо у рекордном року и ја сам уверен да ћемо 2024. године имати потпуно реконструисану и електрифицирану пругу“, рекао је министар Момировић.

Министар Алексијев је најавио да ће Бугарска помоћи Србији како би се из европских средстава финансирала реконструкција железничке пруге од Ниша до Димитровграда.

,,Бугарска је почела са реконструкцијом пруге од Софије према граници са Србијом и лично сам инсистирао да то буде приоритет када је у питању развој инфраструктуре,“ нагласио  је бугарски министар.

Састанку министара Србије и Бугарске  присуствовао је и директор Транспортне заједнице Западног Балкана Матеј Закоњшек, који је истакао задовољство што Србија има озбиљне пројекте модернизације пруга и да је то од велике важности за целу Европу.

„Важна тема разговора била је железница и њена модернизација. Као што знамо, подршка за железницу и модернизацију те мреже је апсолутно неопходна за овај део Европе. Оно што ради Србија у модернизацији своје железнице биће од изузетне важности и за Бугарску“, рекао је Закоњшек.

 

Фотографије преузете са сајта Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

 

 

Информативни лист „Пруга“