Железнице Србије ад

Mомировић: Наш циљ је да 1. марта пустимо брзу пругу од Београда до Новог Сада

 

 

„Најбољи инжењери, пуно радника, две кинеске и једна руска компанија, као и велики број домаћих компанија, укључено је у пројекат, јер је наш циљ да 1. марта пустимо саобраћај на брзој прузи од Београда до Новог Сада“, нагласио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, који је заједно са градоначелником Новог Сада, Милошем Вучевићем, обишао радове на изградњи подвожњака у Кисачкој улици, у Новом Саду, у оквиру пруге за велике брзине Београд – Нови Сад – Суботица.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић истакао је да овако захтевни грађавински подухвати какав је изградња брзе пруге од Београда до Новог Сада захтевају затварање улица у једном временском периоду. Нагласио је да је ово пројекат који траје неколико година, да за сада нема кашњења, али и да сви дају све од себе како би се максимално убрзали радове.

 

 

 

 

 

 

 

 

,,Ова пруга ће за неколико година спојити Нови Сад и Суботицу, са Будимпештом и Мађарском, а реч је највероватније о најкомплекснијем инвестиционом подухвату. Реалност је да у нашој земљи возови иду доста споро, а ми очекујемо да за неколико месеци од Београда до Новог Сада путујемо 30 минута и да возови на овој деоници саобраћају брзином од 200км/ч. Када пустимо ову брзу пргугу она ће бацити потпуно другачије светло на саобраћајну комуникацију између Београда и Новог Сада. Ви ћете моћи да у Београду седнете у воз и да за пола сата дођете до центра Новог Сада, у возовима какви постоје само у Швајцарској, Немачкој, Шпанији и у још неколико земаља у свету“, изјавио је министар Момировић.

Радови на изградњи подвожњака у Кисачкој улици се реализују у оквиру изградње треће деонице брзе пруге, на релацији Нови Сад – Суботица. Имајући у виду да досадашњи мост у Кисачкој улици није задовољавао стандарде за саобраћај возова за велике брзине до 200 км/сат, пројектом је предвиђено рушење постојећег и изградња новог моста на овој локацији.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Градилиште у Кисачкој улици је тренутно једно од највећих градилишта у Новом Саду. Ово данас што видимо наставак је једне од најважнијих саобраћајница не само за железнички, већ и за свеукупни саобраћај у Републици Србији“, изјавио је градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

Нови подвожњак у Кисачкој улици налази се на брзој прузи Београд – Нови Сад и удаљен је око један километар од железничке станице Нови Сад, у правцу Београда. Самим тим динамика завршетка радова на овом објекту усклађена je са завршетком радова и пуштањем у саобраћај новоизграђене пруге за велике брзине Београд – Нови Сад. Нови троколосечни подвожњак у близини железничке станице у Новом Саду биће укупне дужине око 41 метар, висине око четири и по метра и шиповима дубине око 20 метара. Радове изводи конзорцијум кинеских компанија „China Railway International“ и „China Communications Construction Company“, који ради на изградњи пруге за велике брзине између Новог Сада и Суботице.

Фотографије: Ђорђе Крстић, МГСИ

 

Информативни лист „Пруга“