Железнице Србије ад

Момировић: Ко намерно оштети возове „Соко“ или железничку инфраструктуру, прети му казна од осам година затвора

 

Министар Томислав Момировић најоштрије је упозорио све оне, који уништавају инфраструктуру брзе пруге до Новог Сада и имају намеру да оштете брзи воз „Соко“ да им прети казна до осам година затвора! После најновијих инцидената, каменовања Сокола и постављања баријере на прузи Београд Нови Сад, министар Момировић  наглашава да ће сви они који свесно уништавају железничку инфраструктуру и имају намеру да угрозе животе радника и путника, бити идентификовани и кажњени у складу за законом.

„Припадници МУП-а Републике Србије, у сарадњи са компанијом Србија воз и МГСИ, привели су особе које су каменовале „Соко“ воз и оштетиле га.  Нови пример неодговорног понашања појединаца је постављање баријера на брзој прузи Београд – Нови Сад. Овакви поступци изазивају огромну опасност по безбедност свих учесника у саобраћају угрожавајући на стотине живота, као и редовно одвијање железничког саобраћаја, те ће стога представници министарства, „Инфраструктуре железнице Србије“ и „Србија воза“ у сарадњи са надлежним полицијским и правосудним органима учинити све да се лица идентификују и законски процесуирају“, рекао је министар Момировић.

                                

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре апелује на грађане да се понашају одговорно и да чувају возове и имовину Републике Србије, како би се железнички саобраћај одвијао безбедно и неометано.

„Возови као и железничка инфраструктура припадају свима нама и једино их домаћинским односом можемо сачувати. Држава улаже велика финансијска средства у модернизацију целокупног железничког Сектора и молимо све грађане да се домаћински односе према железничкој инфраструктури и државној имовини“, апелује Момировић.

МГСИ саопштава да је Закон о железници предвидео да се за уништење, оштећење или крађу делова железничке инфраструктуре, без обзира на њихову количину и вредност може изрећи казна затвора од три месеца до пет година, а у случају да неко лице због тога буде тешко повређено или се начини имовинска штета великих размера, казна затвора је од једне до осам година.

Извор и фото: МГСИ

Информативни лист „Пруга“