Железнице Србије ад

Момировић: До краја године у Србију стижу три најмодернија “Штадлерова” воза

 

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструтуре Томислав Момировић  и директор продаје за Централну и Источну Европу компаније “Штадлер” Жељко Давидовић  потписали су, 8. априла, Уговор о набавци три електромоторна воза за брзине од 200 километара на сат. Потписивању уговора присуствовали су и амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмид, помоћник министра за железнички сектор Анита Димоски и извршни директор у “Србија Возу” Зоран Пузовић.

„Србија је данас први пут у својој историји набавила возове за брзине до 200 километара на сат, који су намењени путничком саобраћају на прузи за велике брзине Београд – Нови Сад – Суботица, изјавио је, приликом потписивања, министар Момировић. Он је истакао да је набавка спроведена у отвореном поступку у складу са Законом о јавним набавкама и осталим прописима Србије.

„Једини понуђач који је доставио понуду био је реномирани швајцарски произвођач „Штадлер“, са понуђеном ценом од 62.197.200 евра са ПДВ-ом“, рекао је Момировић и додао да су у питању три најсавременије, двоспратне електромоторне гарнитуре, изузетног комфора, које носе ознаку Штадлер ЈИШ 200.

Момировић је појаснио да је “у складу са моделом уговора из конкурсне документације, на који се понуђач сагласио, захтевани рок за испоруку првог воза 31. октобар ове године, а другог и трећег 31. децембар.”

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ово су најсавременији европски возови, одличних перформанси, предивног дизајна, удобни, а укупан капацитет седишта је 316, укључујући и места за смештај особа са смањеном покретљивошћу. WIFI интернет, дисплеји који показују заузетост седишта, мини бар – само су неке од погодности које ће бити на располагању путницима“, нагласио је Момировић.

„Тим возовима иза себе остављамо прљаве и запуштене возове и пруге у које, како је рекао, годинама нико није улагао“.

„Ови возови ће бити слика и прилика модерне Србије, која иде у корак са најсавременијим технологијама, која је спремна и способна да улаже у будућност и завршава до сада незамисливе пројекте“, истакао је Момировић.

„Штадлерови“ возови ће саобраћати на брзој прузи Београд – Нови Сад, коју тренутно раде руски и кинески партнери, са домаћим подоизвођачима.

Након потписивања Уговора о набавци три брза воза са швајцарском компанијом Штадлер, министар Момировић је казао да ће деоница Београд Центар – Нови Сад бити завршена крајем ове године и додао да очекује да ће крајем године почети и прве пробне вожње тим возовима.

„Очекујем, да већ у фебруару следеће године успоставимо комерцијалну линију до Новог Сада“, најавио  је Момировић.

 

Фотографије преузете са сајта Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Информативни лист „Пруга“