Железнице Србије ад

Модернизација железничке инфраструктуре у Србији позитивно оцењена

 

Инвестирање у инфраструктуру и унапређење услуга у железничком сектору током последње три године, активности су железничког сектора у Србији које је Либор Лохман, извршни директор Заједнице европских железница и инфраструктурних компанија (ЦЕР), веома позитивно оценио. Он је, у разговору са в.д. генералног директора „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољубом Јевтићем у Београду, похвалио активности које ова компанија реализује и најављене инвестиције у железничку инфраструктуру у Србији.

Мирољуб Јевтић је нагласио да је Влада Републике Србије у протеклом периоду посветила изузетно велику пажњу железници и железничкој инфраструктури. Наиме, вредност радова у овом тренутку у железничку инфраструктуру је две милијарде евра, а планирано је улагање Владе Републике Србије са још додатних милијарду евра.

Јевтић је госту из Брисела посебно указао на највећи инфраструктурни пројекат који се ради у овом тренутку, а то је пруга за велике брзине Београд – Суботица – граница са Мађарском. У разговору су поменути и пројекти модернизације који су реализовани у протеклом периоду, попут пруга Раковица – Ресник и Београд – Панчево, као и обнове 112 километара пруге на Коридору 10 и 77 километра на барској прузи између Ресника и Ваљева. Најављено је, такође, да би до краја године требала да буду расписана два тендера из кредита Европске инвестиционе банке и то, за деоницу прве фазе пруге Ниш- Димитровград, као и за пругу од Београда до Мале Крсне.

Након састанка, Лохман је обишао и железничку станицу Београд Центар у Прокопу, где га је Милутин Милошевић, директор „Београдчвора“, упознао са пројектом Београдског железничког чвора и посебно изградњом, капацитетима и будућим развојем железничке станице Београд Центар.

Информативни лист „Пруга“