Железнице Србије ад

Модернизација јужних деоница на Коридору 10, из руског кредита, напредује брже од планираног

Радови на реконструкцији и модернизацији јужних железничких деоница на Коридору 10, који су започети 18. априла ове године, а финансирају се из руског кредита за модернизацију српских железница, напредују брже него што је то планираном динамиком предвиђено.

На деоници Врањска Бања – Ристовац већ је положено око 6 километара новог колосека, а радови се изводе 20 одсто брже од планираног. На другој деоници између Бујановца и Букаревца у претходних месец дана положено је око 5 километара колосека и радови се изводе у складу са планираном динамиком.

Реконструкција и модернизација јужних железничких деоница на Коридору 10 одвија се уз примену савремене руске технологије полагања колосека, као и модерне и нове механизације произведене у руским фабрикама специјално за реализацију српских пројеката.

Извођач радова је компанија Руских железница „РЖД Интернешнл“, а на пројекту је ангажовано и неколико српских фирми: „Енергопројект Нискоградња“, „МБА – Ратко Митровић нискоградња“, „Телефонкабл“, „Инграп-омни“ и низ шљункара.

Радови на реконструкцији и модернизацији три „јужне“ деонице на железничком Коридору 10 укупне дужине нешто више од 46 километара обухватају пруге између Ниша и Прешева, и то: Винарци-Ђорђево (15 км), Врањска Бања – Ристовац ( 17,7 км) и Бујановац – Букаревац (13,7 км).

Вредност читавог посла је око 26,4 милиона долара, а пројекат се финансира из руског кредита за модернизацију српских железница.

Радови се одвијају у две фазе. У току су реконструкција и модернизација деоница Врањска Бања – Ристовац и Бујановац – Букаревац, а након што тај посао буде завршен биће реконструисана и трећа деоница, између станица Винарци – Ђорђево.

У периоду од јуна до септембра, током летње туристичке сезоне, одвијаће се само радови који не захтевају обуставу железничког саобраћаја, и то у станицама Лесковац, Врањска Бања, Врање, Бујановац и Букаревац. У том периоду несметано ће се одвијати и међународни железнички саобраћај на читавом превозном путу.

Друга фаза радова почеће у септрембру ове године и трајаће до маја 2017. године, када се очекује завршетак реконструкције и модернизације свих 46 километара на „јужном“ делу железничког Коридора 10 кроз Србију.

Информативни лист „Пруга“