Железнице Србије ад

ММФ и Светска банка похвалили напредак реформи у Железницама Србије

Стални представник ММФ у Србији Даеханг Ким и шеф канцеларије Светске банке у Србији Тони Верхеијен похвалили су напредак у реформи Железница Србије на састанку Радне групе за реформу железнице, који је одржан 14. јуна, а којом је председавала потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

“Ово је веома позитиван напредак, волео бих када би тако било и у другим секторима”, рекао је Ким пошто је челницима две светске финансијске институције предочено докле се стигло са реформама у железничком сектору.
Михајловић је информисала Верхеијена и Кима о даљим плановима и до сада урађеном како би српске железнице биле модернизоване.

“Разговарамо са синдикатима, имамо пуно отежавајућих околности али у овом процесу морамо бити јединствени како бисмо поставили добар модел и за реформу осталих јавних предузећа”, рекла је Михајловић на састанку у Влади Србије коме су присуствовали и директори железничких предузећа, представници Министарства финансија, Министарства рада, Министарства привреде, синдиката радника запослених у железничким предузећима.

Она је поручила да је комплетиран законски оквир за отварање железничког тржишта који ће омогућити да се на српским пругама појаве и приватни железнички превозници а што ће утицати на одлуку које пруге од 800 километара нерентабилних ће остати у употреби о чему ће локалне самоуправе и грађани бити обавештени најмање шест месеци раније.

“Почетком јуна је потписан први такав уговор са приватним превозником за комбиновани превоз”, рекла је Михајловић и додала да се 430 километара пруга у Србији не користи деценијама, а да на појединим деоницама чак и нема шина па се са укидањме тих деоница може и одмах почети.

Михајловић је поручила да су комплетирани спискови имовине и дефинисани вишкови у железничким предузећима, од чега би се могли измирити неки историјски дугови.

Она је истакла да ће нова Влада када буде формирана донети одлуку о нивоу отпремнина за вишак запослених чиме ће се створити услови за даљу успешну реформу Железница Србије не би ли ово јавно предузеће постало модерно, ефикасно и профитабилно.

Информативни лист „Пруга“