Железнице Србије ад

Министри Србије и Словеније Весић и Братушек: Брза пруга Београд–(Загреб)–Љубљана заједнички интерес

 

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, са сарадницима, током дводневне посете Словенији 3. и 4.априла, разговарао је са министарком инфраструктуре Аленком Братушек, представницима словенских железница и градоначелником Љубљане Зораном Јанковићем о побољшању железничког саобраћаја између Србије и Словеније.Теме састанака биле су реконструкција пруге од Београда, преко Загреба до Љубљане и увођење брзог воза, као и успостављање ноћног воза од Љубљане до Београда.

Министри су се договорили да иницирају заједнички састанак представника Италије, Аустрије, Словеније, Хрватске и Србије, уз учешће Европске комисије, на којем би се формирало једно заједничко тело које би координирало рад на реконструкцији пруга, пројектовало ред вожње и бавило се другим питањима везаним за брзу пугу.

Министар Весић је рекао да би то било сјајно за све земље региона,  јер би људи били повезани, а роба  ишла брже и подсетио, да ми са Словенијом већ имамо успостављен робни терминал који функционише.

„Причали смо о ноћном возу који је идеја министарке Братушек.  Ми смо то прихватили и нама је то веома важно. Драго ми је што се очигледно сви разумемо да ћемо дати значај на развоју железнице, која је еколошки и бржи начин превоза и на чему инсистира Европа“, додао је Весић.

Министар Весић је најавио да ће имати још састанака како би прецизирали тачан план око брзе пруге и додао да ће се, када  овај пројекат буде реализован, од Љубљане до Београда путовати за нешто више од два сата, што је сада немогуће.

“Наша сарадња се може поправити и оно где можемо да направимо највеће искораке је железнички промет. Договрили смо много конкретних ствари, а  једна од њих  је и како да поново успоставимо ноћни воз из Љубљане преко Загреба до Београда,” рекла је министарка инфрастуктуре Словеније Аленка Братушек.

Она је додала да у овогодишњем буџету имају резервисано више од 420 милиона евра за обнову железнице у Словенији и да ће ускоро обновити велики део железничке инфраструктуре, а прве пруге биће управо оне које се налазе на европским коридорима.

На састанку представника српских и словеначких железница потврђено је да је потребно радити на побољшању железничког саобраћаја између Србије и Словеније.

В.д. помоћница министра за железнички и интермодални транспорт, Анита Димоски, истакла је да је на састанку отворена тема побољшања одвијања железничког саобраћаја, како теретног, тако и путничког.

Када је реч о поновном успостављању ноћног воза она је најавила да ће до краја године бити покренути возови које смо имали пре короне, како би путници из Србије и Словеније могли да користе и железнички  саобраћај.

Она је додала да, без обзира да ли се ради о једноколосечној или двоколосечној прузи, ред вожње ће бити пројектован тако да путници пређу од једне до друге дестинације што краће и ефикасније.

Фотографије: МГСИ

Информативни лист „Пруга“