Железнице Србије ад

Министар Весић одржао састанак са запосленима „Инфраструктуре железнице Србије“- Железница симбол развоја Србије

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић  са сарадницима одржао је 22. децембра  у Великој сали Пословне зграде српских железница састанак са запосленима у компанији „Инфраструктура железнице Србије“. Састанку су присуствовали шеф Кабинета министра Душко Полић, помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за железнички и интермодални транспорт Анита Димоски, чланови пословодства „Инфраструктуре железнице Србије“ и запослени овог друштва.

„Желео сам да прво разговарам са људима који су овде запослени и да вас информишем да држава има намеру да много више улаже у железницу. Сада ћемо са друма, друмског саобраћаја полако усмеравати инвестиције на железницу“, рекао је Весић.

Министар је најавио да у наредном периоду следи потписивање Уговора са Европском унијом и Европском инвестиционом банком за изградњу брзе пруге Београд–Ниш, као и потписивање Уговора за изградњу брзе пруге према Прешеву.

„У плану је изградња брзе пруге према Шиду. Кренућемо у реконструкцију дела пруге од Ваљева ка Врбници. У плану је реконструкција пруге Краљево–Сталаћ–Рудница. Ради се обилазница око Ниша, као и реконструкција пруге Сомбор–Врбас“, рекао је Весић.

„Из наведеног се види да ће инвестиције у железнички саобраћај бити велике. То значи да ће инфраструктура бити боља, да ће ваше предузеће боље стајати. Оно што мора да се доведе у ред јесте регулисање међусобних плаћања између железничих предузећа, јер од тога зависи статус вашег предузећа. Корисници инфраструктуре ће морати да измирују своје обавезе, јер је то до сада био суштински највећи проблем. Нећу допустити да ваше предузеће уништавају друга железничка предузећа, инфраструктура мора да буде модерна, ремонтована и добро одржавана“, био је изричит Весић.

Да Србија полако постаје логистички центар говори податак о броју страних фирми  које све више долазе у Србију.

„Да би она то могла да буде, неопходно је да има развијене пруге и инфраструктуру“, рекао је Весић и додао: „Преузимамо, сада, интермодални терминал у Батајници, заједно са Кинезима ћемо радити интермодални терминал у Макишу, радиће се неколико лука што је важно јер је повезано са железничким превозом и ту видим будућност“.

„Када је реч о железничком путничком саобраћају, то има везе са реконструкциом пруга, као и да ли ће превоз путника бити удобнији, бржи и квалететнији од друмског саобраћаја. Чињеница је да се данас од Београда до Новог Сада најбрже и најудобније стиже железницом. Од Београда до Лазаревца брже се стиже него аутобусом и аутомобилом. Железницом је потребно свега 63 минута да се стигне од станице Вуков споменик до железничке станице Лазаревац“,  истакао је министар Весић.

„Чињеница је да Европска унија планира да до 2030. године повећа, односно дуплира број километара железничких колосека, што значи да се Европа пребацује на железнички саобраћај који је јефтинији, удобнији, сигурнији, еколошки  прихватљивији. То  је нешто што ћемо и ми сигурно пратити. То значи да ће за ово предузеће бити посла. Оно за шта ми морамо да се изборимо јесте да зарадимо више новца за одржавање. Милијарду је издвојено за одржавање брзе пруге. Мораћемо више новца да имамо за одржавање као што ћемо морати посебно да се бавимо Београдским чвором“, рекао је Весић.

Министар је истакао да није све брза пруга и да је планирано улагање и у  регионалне пруге, али и индустријске колосеке како би се све преусмерило на железницу. Весић је истакао да је све више оних који производе и хоће да користе железницу и то треба да омогућимо.

Нужан железнички подмладак

„Професија железничара је „стара“. Познајем читаве породице и генерације које раде на железници“, навео је  министар и додао да ће се трудити да врати достојанство железници и железничкој професији.

„Као што видите, железница је преживела све ово што се дешава и поново се враћа на велика врата“.

Министар Весић је обавестио запослене да су већ обављени разговори са железничким школама и да ће се позабавити кадровима јер највећи број запослених има између 51 и 60 година. „Требају нам млађи кадрови. Кроз дуално образовање и стипендирање ћемо обезбедити младима сигуран посао на железници, јер како се буде равијала железница, биће више посла“, рекао је министар.

„Радићемо заједно, чека нас тежак пут, сигуран сам да нас уз све инвестиције које даје држава чека светла будућност за сва железничка предузећа. Све је више људи који  ће користе железницу, све више робе  ће се превози железницом, то је нешто што нас чека у будућности“, закључио је министар Горан Весић и пожелео свим запосленима и њиховим породицама срећне празнике.

 

 

 

 

 

 

 

Железници треба Музеј

„Железница треба да има свој музеј. Она је симбол развоја Србије и понос наше земље. Да ли ће Музеј остати у Пословној згради или ћа бити измештен у Бетон халу или негде у неку станичну зграду на прузи, остаје да се види. Мој претходник је успео да обезбеди део средстава за подршку и оснаживање Железничког музеја у виду донације од три милиона евра и ја очекујем да ћемо и ми обезбедити још сресдстава“, рекао је министар Горан Весић.

Подсетимо, у јуну 2021. године потписан је Меморандум о разумевању између Владе Србије и швајцарског „Штадлера“ у области железничког саобраћаја и инвестиција. Том приликом у име Владе Републике Србије тадашњи министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић потписао је  Меморандум о значајној финансијској помоћи Железничком музеју ради развоја и промоције ове установе културе која је организациони део привредног друштва „Железнице Србије“ ад.

Информативни лист „Пруга“