Железнице Србије ад

Министар Весић: Европска донација за пругу Београд–Ниш и помоћ за реконструкцију регионалних пруга

 

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је, након разговора са европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем 25. јануара у Бриселу, најавио потписивање европске донације за израду брзе пруге Београд–Ниш и помоћ Европске уније у реконструкцији регионалних пруга.

„У наредном периоду биће потписан и највећи грант који смо икада појединачно добили, од 600 милиона евра, за изградњу брзе пруге Београд–Ниш, која ће укупно коштати око две милијарде евра“, истакао је министар Весић.

 

 

 

 

 

 

 

Он је указао на значај обнове и „мањих“ регионалних пруга, поред изградње и реконструкције оних главних железничких праваца.

„На састанку сам кандидовао могућност, и наишли смо на добар пријем, да ЕУ заједно са нама уђе у пројекат реконструкције 588 километара регионалних пруга, које треба потпуно реконструисати, електрифицирати. Надам се да ћемо у наредном периоду успети да потпишемо и уђемо у тај пројекат обнове регионалних пруга и да ћемо наставити да сарађујемо са Унијом“, рекао је министар Весић.

Како је истакао Весић, реч је о две пруге које спајају Србију и Румунију, једна која иде од Београда према Панчеву и Вршцу и друга на релацији Београд–Зрењанин–Kикинда. Затим, то је такође и пруга Врбас–Сомбор, као и пруга која води према Босуту на граници са БиХ, као и она од Kраљева према Kосову и Метохији.

Он је нагласио да највише инвестиција долази из Европске уније од које је Србија, у последњих 20-ак година, добила скоро три милијарде евра.

Министар Весић је са европским званичницима у Бриселу, разговарао и о формирању заједничке комисије која ће пратити све пројекте у Србији, у чијем финансирању учествује ЕУ, како би се они убрзали и брже решавали проблеми на терену.

Фото:МГСИ

Информативни лист „Пруга“