Железнице Србије ад

Министар Весић: На састанак у Нови Сад возом „СОКО“

 

Јутарњим брзим возом „СОКО“, у 10 часова из станице Београд центар, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић са сарадницима отпутовао је у Нови Сад на састанак са руководством овог града. Вожњу возом министар је искористио да се припреми за радни састанак са челницима Новог Сада, али и да поразговара са путницима и чује њихове утиске.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Србија је први пут добила пругу за велике брзине између Београда и Новог Сада и резултати су више него фасцинантни“, рекао је министар и наставио: „Крајем прошле године добио сам прве податке о саобраћају возова на новој прузи. Током прошле године овом пругом прошло је око 16 хиљада возова и превезло се преко два милиона путника. Са друге стране, ми сада убрзано градимо пругу до Суботице, и она ће бити завршена 2025. године. Наши мађарски партнери ће такође завршити свој део тако да ћемо те 2025. године имати пругу за велике брзине између Београда и Будимпеште. Након потписивања уговора са Европском унијом почећемо и изградњу брзог правца и према Нишу. Касније ћемо наставити и према Прешеву, што значи да ћемо имати брзу везу дуж читаве наше земље, а вероватно ће се у будућности та пруга продужити и до Солуна. Спремни смо да радимо брзу пругу и према Шиду, то је око 90 километара, што значи да ћемо у том тренутку ми имати наш део урађен, па ако Аустријанци, Словенци и Хрвати буду урадили свој део, можемо у некој скоријој будућности да имамо и брзу линију тим правцем према Бечу и осталим европским метрополама“, рекао је министар Весић.

 

 

 

 

 

 

 

„Путовати возом између Београда и Новог Сада за свега пола сата велика је благодет не само за пословне људе већ и за ђаке и студенте, као и за остали путујући свет. Ово је најбољи доказ да је Србија на правом путу, да се развија и да напредује великим корацима. Министарство ће у сваком погледу бити подршка грађевинцима како би могли да предвиђене радне задатке ураде по плану и на време“, закључио је министар Горан Весић.

На перону новосадске станице министра су дочекали представници „Инфраструктуре железнице Србије“, а шеф станице за саобраћајне послове Жељко Кнежевић известио је министра о саобраћајној ситуацији у станици и другој фази радова на реконструкцији станице.

Истичући брзину, удобност, али и еколошки моменат као компаративну предност у односу на друге видове саобраћаја, министар је рекао да ће убудуће на све састанке у Нови Сад ићи најмодернијим брзим возом „СОКО“.

 

Информативни лист „Пруга“