Железнице Србије ад

Министар Весић на дочеку „Железничке Нове године“

 

 

„Долази деценија великих инвестиција у пруге. То је визија председника Србије Александра Вучића, да се сваки део земље повеже, тако да железничари могу са оптимизмом да дочекају своју Нову годину, јер никада се није више улагало у пруге, у железницу”, поручио је Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, који је са запосленима у железничком сектору  прославио „Железничку Нову годину“, која се традиционално  обележава у ноћи ступања на снагу новог реда вожње.

„Уз сва улагања, неопходно је да предузећа која раде у железничком сектору буду ефикаснија и мање зависе од субвенција, а више од новца који ће моћи сама да зарађују“, рекао је Весић.

Министар је са сарадницима у „прелазној ноћи“, 10/11. децембар, обишао станицу Београд центар. Горан Максић, шеф станице Београд центар, поднео је министру рапорт и повео га у обилазак Салон-вагона „Инфраструктуре железнице Србије“ који се користи за одржавање састанака, а затим станичним потходником у Телекоманду Београд центра, тј. Диспечерски центар у коме се прати функционисање саобраћаја на првој српској брзој прузи од Београда до Новог Сада.

Марко Јеремић, менаџер за саобраћајне послове „Инфраструктуре железнице Србије“ упознао је министра Весића и остале госте са радом и функционисањем овог диспечерског центра.

„Овај 11. децембар посебно је важан дан јер нас већ наредне године очекују велика инвестициона улагања и реализација важних железничких инфраструктурних пројеката“, најавио је министар у Телекоманди.

Министар је подсетио да је Србија први пут у историји добила брзу пругу Београд – Нови Сад и да је њом, од 19. марта када је пуштена у саобраћај, прошло 16.000 возова и  превезено више од два милиона путника.

 

„У току је изградња брзе пруге према Суботици, која ће бити завршена 2025. године, када ће наши мађарски партнери завршити свој део, па ћемо већ те године имати брзу везу између Београда и Будимпеште“, додао је Весић. Министар је навео да ће у току месеца бити потписан и уговор са ЕУ о изградњи брзе пруге према Нишу, чији се завршетак очекује 2028. године. „То значи да ћемо до краја деценије имати брзу пругу од Ниша до Будимпеште, која ће касније бити настављена према Прешеву, вероватно затим и даље, према Солуну и Истанбулу“.

Министар је указао и на то да је Србија спремна да ради и брзу пругу према Шиду, дужине 90 километара.

„Ускоро се очекује и уговор о обнови пруге Ваљево – Врбница, која је део пруге Београд – Бар, након што је завршена деоница од Ресника до Ваљева, јер је тај међународни железнички коридор веома важан. Следи обнова пруге Kраљево – Сталаћ – Рудница, док се тренутно ради обилазаница око Ниша“, рекао је министар.

Весић је напоменуо да, након што у јуну буде завршен сектор Ц на обилазници око Београда, следи уговарање даље изградње магистралног прстена око главног града, од Београда до Панчева, који ће обухватити и градњу великог друмско-железничког моста код Винче.

“То ће омогућити да из Београда буде измештен комплетан железнички саобраћај. Тако ћемо добити друмску, али и железничку обилазницу са новим мостом”, рекао је министар Весић.

 

Говорећи о свеобухватним инфраструктурним пројектима у наредном периоду, министар је навео неопходност улагања и у Београдски железнички чвор, где је предвиђена изградња нове железничке станице, са аутобуском, на Новом Београду, као и улагања у градску железницу како би  све приградске општине биле повезане и како би велики број путника могао да користи метро, чија је израдња у плану.

 “Држава инвестира милијарде у железницу, а сада железница треба да почне да прави приходе, посебно када је у питању карго превоз. Завршавамо интермодални терминал у Батајници, радићемо такав у Макишу. То су све инвестиције које следе, али поред тога, морамо да нађемо начин да се свима који раде у железници више одужимо за посао који раде”, закључио је министар Весић.

Од  11. децембра по новом реду вожње

Први воз по новом реду вожње кренуо је у 03.52 часа, 11. децембра, ка Нишу, чиме је почела примена новог реда вожње на српским железницама, који ће трајати до 9. децембра 2023, у међународном и унутрашњем железничком транспорту.

У наредних годину дана на пругама у Србији саобраћаће 384 воза у путничком саобраћају, док је у робном транспорту предвиђено укупно 2.818 траса за теретне возове.

Од 384 воза у путничком железничком саобраћају од 11. децембра,  у међународном саобраћају је шеснаест возова, од којих су осам пограничних и два агенцијска воза.

У даљинском путничком саобраћају је 42, а у локалном 189 возова.

Пругама београдске градске железнице, БГ воз,  по новом реду вожње саобраћаће дневно 137 возова.

Број планираних траса у теретном железничком саобраћају је 2.818, што је за 509 више него у прошлом реду вожње. Код теретног транспорта пројектовано је  500 траса за међународне возове, 1.157 у унутрашњем саобраћају и 1.161 траса за локомотивске возове.

Како истичу у „Инфраструктури железнице Србије“, нови железнички ред вожње пројектован је у складу са великим инфраструктурним радовима на реконструкцији и модернизацији железнице. Како би се у условима великих инфраструктурних радова очували постојећи обим и квалитет превозне услуге, саобраћај путничких и теретних возова прилагођен је  расположивим материјално-техничким капацитетима и утврђеним смерницама за организацију железничког саобраћаја.

 

 

 

 

 

Информативни лист „Пруга“