Железнице Србије ад

Министар Весић испратио акцијаше на путовање пругом Београд-Бар

 

 

“Некадашњи акцијаши, градитељи пруге Београд-Бар, кренули су јутрос бригадирским јубиларним возом из главне железничке станице Београд Центар у Прокопу ка Пријепољу, обележавајући на тај начин јубиларну 50. годишњицу од изградње ове пруге”, рекао је министар Весић приликом испраћаја некадашњих учесника радне акције.

Он је истакао да никада нећемо заборавити оно што су бригадири урадили, “јер српски народ поштује сваки део своје историје, не руши споменике, већ гради нове и цени залагање свакога ко је учинио нешто за земљу”.

“Обавеза сваке нове генерације је да надогради и настави тамо где је претходна генерација стала. А, то се управо данас дешава у Србији, настављамо тамо где сте ви стали, градимо нове пруге, обнављамо и унапређујемо оно што сте ви изградили”, поручио је министар Весић бившим бригадирима.

Министар Весић је подсетио да се пруга Београд-Бар увелико обнавља. Деоница од Београда до Ваљева је већ реконструисана, а уследиће и обнова деонице од Ваљева до Врбнице, односно до границе са Црном Гором.Тиме ће ова пруга бити потпуно модернизована и реконструисана.

„Та пруга је изграђена ентузијазмом хиљада и хиљада људи из целе биве Југославије, пре свега Србије и Црне Горе. Зато сам и дошао, у име председника Вучића, Владе Србије и своје име, да вам се захвалим за све што сте урадили како би ова пруга постојала“, рекао је Весић.

Председник урдужења Омладинске радне акције Београд-Бар Велизар Поповић истакао је да се обележавањем оваквог јубилеја “не заборавља епопеја добровољног омладинског рада”.

„Радујемо се обнављању железничког саобраћаја, изградњи брзих пруга, као и обнови пруге Београд-Бар“, нагласио је Поповић.

ОРА Београд-Бар одликовала је министра Весића златном значком ове акције.

Бригадирским јубиларним возом акцијаши су кренули из главне железничке станице Београд центар у Прокопу, до станице у Бранешцима где ће их дочекати председник Општине Чајетина Милан Стаматовић. У станици ће бити постављена спомен плоча у част акцијаша који су са територије ове општине учествовали у изградњи пруге.

Воз ће потом наставити ка Пријепољу, где ће у Дому културе бити одржана Свечана академија „Челична магистрала срца“ и изложба „Пруга снова“. Манифестацију организују Удружење учесника ОРА Београд-Бар, под покровитељством Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а у сарадњи са железничким душтвима: “Железнице Србије” ад “Инфраструктура железнице Србије”, “Србијавоз”, “Србија Карго” и општинама: Косјерић, Чајетина и Пријепоље.

Изградња пруге од Београда до Бара трајала је од 1971. до 1975. године. У њој је учествовало, 12.500 бригадира, међу њима и омладина из 13 држава, сврстаних у 234 бригаде, које су чиниле Савезну омладинску радну акцију „Београд-Бар“. Бригадири су били смештени у пет бригадирских насеља: Ражана-Косјерић, Чајетина-Златибор, Јабука- Пријепоље, Равна Ријека-Бјело Поље и Скрбуша-Колашин на градилишту дуж трасе пруге дужине од 260 километара.

Изградња пруге Београд – Бар била је највећи грађевински подухвата те врсте у Европи. Од укупне трасе пруге (476 километара) једну четвртину чинили су тунели ( 254 тунела дуга 114 километара) и неприступачни терен, који је морао бити премошћен са 234 моста (14,5 километара).

Пругу је свечано отворио председник СФРЈ Јосип Броз Тито тродневним путовањем од Београда до Бара 30. маја 1976. године.

Фотографије : МГСИ/Предраг Митић

Информативни лист „Пруга“