Железнице Србије ад

Mинистар Момировић: Модернизација железнице и набавка возова из Швајцарске 

 

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић истакао је, током службене посете Швајцарској, 18. октобра, да сеx наставља са инвестицијама у развој железница у Србији кроз набавку нових швајцарских брзих возова, као и кроз увођење нових линија и ширење мреже пруга које ће бити електрифициране.

Он се у Швајцарској састао са савезном министарком са заштиту животне средине, саобраћаја, енергије и комуникације те земље Симонетом Сомаругом, са којом је разговарао о набавци швајцарских хибридних возова који имају електро и батеријски погон.

„Радићемо даље на електрификацији одређених деоница у Србији, али смо данас разговарали и о томе да се размотре опције набавке нових хибридних возова из Швајцарске који имају и електро и батеријски погон. Ови возови саобраћали би на оним деоницама у Србији које нису електрифициране, најавио је министар Момировић

   

Говорећи о модернизацији и развоју српских железница Момировић је том приликом истакао да се креће са радовима на електрификацији пруге од Ниша до Димитровграда (Бугарске).

„Определили смо и средства за електрификацију железничког “Моравског коридора” од Сталаћа до Краљева. На овај начин ће цео југ Србије моћи да користи барску пругу са значајним новчаним и временским уштедама”, рекао је министар.

Током радне посете Швајцарској министар Момировић је заједно са директорима компанија “Србија Воз”, “Инфраструктура железница Србије” и “Србија карго” посетио SBB (Швајцарска федерална железница). Он је на састанаку са директором за путнички превоз и чланом борда директора те компаније Линусом Лосером разговарао о томе, како да се железнички транспорт у Србији реорганизује и учини ефикаснијим.

Информативни лист „Пруга“