Железнице Србије ад

eng-flagSR eng-flagEN

Министар Момировић честита свим запосленима у сектору железничког саобраћаја Дан железничара Србије

 

 

Београд, 15. септембар – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић упутио је честитке поводом Дана железничара Србије, који се обележава 15. септембра.

„Свим радницима у железници – онима који почињу своје каријере, а посебно онима који завршавају свој радни век, желим да се захвалим за то што су и у најтежим временима за железнице у Србији када је овај систем био потпуно занемарен, а та времена су сада иза нас, уложили труд и нису изгубили веру да српске железнице могу да постану број један у овом делу Европе. Хвала вам на томе и нека вам је са срећом ваш дан – Дан железничара у Србији“, изјавио је министар Момировић.

Министар Момировић је додао да је 2021. година проглашена европском годином железнице и да је ова година за српске железнице изузетно важна јер ће у овој години бити завршен најреволуционарнији железнички пројекат у српској историји – брза пругу од Београда од Новог Сада где ће најмодернији возови саобраћати брзинама од 200 км/ч. Додао је да је за Србију свака наредна година, година железница, јер улагањем у образовање размишљамо о будућности нашег школства и наше железнице у наредних 50 година.

„Издвојићемо знатна финансијска средства за повећање квалитета наставе и увођења дуалног образовања, како би млади железничари што спремнији ступали на радна места. У Београду ћемо оформити Регионални железнички тренинг центар са најмодернијим симулаторима за обуку машиновођа, који ће пратити унапређени образовни профили у складу са будућим потребама железнице у Србији. Биће ово регионални центар где ће се едуковати најбољи инжењери у региону“, рекао је министар Момировић и подвукао да велике инвестиције у модерну железницу морају да прате и инвестиције у образовање будућих железничких кадрова и едукацију запослених.

Информативни лист „Пруга“

Часопис „Железнице“