Железнице Србије ад

Министар Горан Весић обишао радове на реконструкцији железничке станице у Суботици

 

 

Путовање од Београда до Суботице пругом за велике брзине, којом ће возови почети да саобраћају најкасније у априлу 2025. године, трајаће сат и десет минута, најавио је 22.новемра министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић током обиласка  радова на реконструкцији железничке станице у Суботици.

   

Министар Весић је том приликом рекао да се завршетак реконструкције старе суботичке железничке станице, која је грађена 1869. и 1882. године, очекује фебруара 2024. године, док ће радови на брзој прузи Нови Сад–Суботица бити завршени до краја 2024. године.

“Не постоје никакви проблем који би могли тај рок да помере. Наши пријатељи Кинези, заједно са домаћим фирмама, раде и ноћу на неким деловима и ми ћемо брзу пругу до Суботице имати завршену до краја следеће године”, истакао је Весић.

Министар је објаснио да ће бити потребно три до четири месеца за тестирање пруге али  се очекује да ће у марту, најкасније априлу 2025. године, бити успостављена железничка линија Београд–Суботица. Када мађарски партнери заврше деоницу пруге на својој територији  до краја 2025. године, може се очекивати да 2026. године буде успостављена железничка веза и до Будимпеште.

   

„На суботичкој железничкој станици налазиће се заједничка царина и полиција Србије и Мађарске што значи“, како је појаснио Весић, „ да ће они који уђу у воз на тој станици пролазити мађарску царину и полицију и да стајања више неће бити до Будимпеште.  Српска полиција и царина налазиће се на железничкој станици у Будимпешти, тако да ће и путници који иду према Београду на исти начин пролазити процедуру“.

Министар Весић је најавио да ће до краја месеца почети и путнички саобраћај на прузи Суботица–Сегедин, а планирано је да поласци возова буду на три сата.

“Направили смо са Мађарима привремени гранични прелаз, први пут на самој прузи. Ту ће бити заједно мађарска и српска царина. У будућности, када се заврши реконструкција станице Сегедин, прелаз ће бити у Сегедину тако да ће се тамо излазити и вршити обе контроле”, рекао је Весић

Према речима министра Весића, са мађарским пријатељима разговарало се о изградњи пруге Суботица – Баја, чији је већи део пруге на терторији Мађарске.

   

Приликом обиласка радова на изградњи пруге за велике брзине Нови Сад–Суботица министар Весић је обишао и железничку станицу у Бачкој Тополи и најавио да биће радови на реконструкцији  станице бити завршени фебруара следеће године. Он је подсетио, да је  железничка станица грађена 1883. године, а касније дограђивана,  те да ће је Завод за заштиту споменика из Суботице ставити под заштиту.

Железничке станице  у Бачкој Тополи и Суботици, које су грађене у 19. веку, биће обновљене уз захтеве Завода за заштиту споменика, како би се ови историјски објекти сачували и били у функцији брзе пруге, нагласио је том приликом министар Весић.

Извор и фотографије: МГСИ

Информативни лист „Пруга“