Железнице Србије ад

Министар Горан Весић честитао Железничку нову годину

 

„Свим железничаркама и железничарима честитам Железничку нову годину. Наша земља ће у железницу више улагати наредних година и деценија и то ће бити најзначајније улагање које ћемо имати у саобраћајној инфраструктури јер је железница будућност Србије”, поручио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић честитајући свим запосленима у железничком сектору прелазак на Нови ред вожње.

“Нови ред вожње који ступa на снагу 10. децембра,  подразумева укупно 403 путничка воза и 120 теретних дневно што значи 523 поласка дневно на целој територији Србије”, рекао је Весић.

Он је истакао је да ће се у оквиру Реда вожње 2023/24  превести око 7.000.000 путника, а да ће чак нових 44 полазака бити реализовано од 1. септембра 2024. године  захваљујући набавци нових композиција.

Министар је нагласио  да ће нова брза пруга до Суботице бити завршена до краја следеће године што значи да ће се већ у марту, или априлу 2025. године, том пругом од Београда до Суботице путовати сат и десет минута.

У наредној години почиње и изградња брзе пруге од Београда до Ниша, а када буде завршена возом, између ова два града, путоваће се сто минута, додао је он.

Весић је подсетио да је са Владом Северне Македоније потписан уговор о заједничкој изградњи брзе пруге од Ниша до Скопља, чиме су се стекли услови да се гради и брза пруга од Ниша до Софије.

“Следеће године радићемо реконструкцију скоро 1.200 километара регионалних пруга којима се ће се возити 120 километара на сат и биће потпуно електрифициране, најавио је Весић.

Он јеподсетио да ће се радити и нови командни центар у Макишу за возове који саобраћају на брзој прузи, али и остале возове који саобраћају новим, реконструисаним пругама.

„Железница је преживела тешка времена када је мало људи путовало возовима, али сада долази време ренесансе железнице, када ће се она много више користити, нагласио је министар Весић.

 

 

Информативни лист „Пруга“