Железнице Србије ад

Михајловићева: Враћамо железницу на место које јој припада

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас железничку станицу Драгачево код Чачка, поводом почетка радова на реконструкцији станице и пруге, које ће “Инфраструктура железнице Србије” реализовати сопственим средствима.

“Радови који се изводе у станици Драгачево важни су као пример другачијег начина пословања железнице, која данас сопственим средствима изводи радове и користи машине које су пре пет-шест година стајале и које су користиле друге компаније”, рекла је Михајловићева.

Она је нагласила да је други разлог због чега је данас посетила ову станицу намера Владе Србије да врати железницу на место које јој припада.

“Између Краљева и Чачка превоз железницом је око 70 одсто јефтинији, а уз то и безбеднији него аутобусом. Железницу чекају велика улагања, не само у пруге које већ градимо, него и у важне регионалне пруге, јер желимо да привучемо и путнике и предузећа да више користе железницу”, рекла је Михајловићева.

Она је додала да се до краја следеће године планира уређивање свих станичних зграда на железници.

В. д. генералног директора “Инфраструктуре железнице Србије” Мирољуб Јевтић рекао је да ће радови на реконструкцији 650 метара пруге која спаја Пожегу и Краљево код станице Драгачево коштати око 3,5 милиона динара, и нагласио да их “Инфраструктура железнице Србије” реализује сопственим средствима, што значи и ниже трошкове него да то раде други извођачи.

“Ти радови ће трајати десетак дана, што ће омогућити повећање брзине са 50 на 100 километара на сат, а биће урађена и санација крова станичне зграде, где ћемо уложити још око 1,5 милиона динара”, додао је Јевтић.

Начелник Моравичког округа Слободан Јоловић рекао је да је пруга чија реконструкција данас почиње значајна за цео Моравички и Златиборски округ, посебно за предузећа која користе железнички транспорт. “Очекујемо поред деоница на ауто-путу на Коридору 11, које се већ граде, да ускоро почну радови и на деоници Прељина-Пожега, а у блиској будућности и наставак реконструкције барске пруге и реконструкције пруге од Пожеге до Краљева”, рекао је Јоловић.

 

Текст и фотографије преузете са сајта Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

 

Информативни лист „Пруга“