Железнице Србије ад

Михајловићева: Враћамо српску железницу на мапу Европе

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је данас потписивању уговора између Акционарског друштва за железнички превоз робе „Србија карго“ и компаније „Сименс АГ Аустрија“ о куповини осам вишесистемских локомотива.

Потпредседница Владе истакла је да набавка нових локомотива представља пут у бољи и развијенији карго, а српску железницу враћа на мапу Европе.

„После скоро 40 година набављамо нове локомотиве. То је веома значајно за Србију и железнички саобраћај јер нашој земљи даје компаративну предност у односу на државе у региону, с обзиром на то да смо једина земља која ће имати тако модерне локомотиве. Такође, значајно је и због целокупне Транспортне заједнице која је смештена у Београду”, рекла је Михајловићева.

Она је истакла да је Влада Србије и Министарство које води у претходних неколико година направило озбиљан напредак у железничком саобраћају, рекавши да су модернизоване пруге, нови возови, ефикасна предузећа и европски закони окосница за будућност српске железнице.

„Донели смо нове, модерне законе у овој области, реформисали железничка предузећа, тако да данас тачно знамо шта које ради, рехабилитовали смо око 300 км пруга, у току је модернизација 100 км пруга, а од маја ће кренути рехабилитација још 300 км старих пруга. И што је најважније, створили смо услове за нове инвестиције које износе пет милијарди евра“, изјавила је Михајловићева.

Удо Ајхлингер, генерални директор компаније „Сименс“ у Србији, истакао је да данашње потписивање уговора о набавци нових локомотива представља камен темељац за будућу сарадњу Србије са овом немачком компанијом.

„Дирнут сам јер смо данас потписали веома важан уговор. Новим локомотивама Србија ће без проблема превозити робу од Солуна кроз целу Европу“, рекао је Ајхлингер.

Душан Гарибовић, директор „Србија карга“, захвалио је ресорном Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на подршци у решавању тешког наслеђа у железничком саобраћају.

„Набавком нових локомотива учвршћујемо лидерску позицију Србије у региону и оснажујемо капацитете за даљи развој железничког саобраћаја“, рекао је Гарибовић.

 

Вест и фотографије су преузете са сајта Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Информативни лист „Пруга“