Железнице Србије ад

Михајловићева: Више од милијарду евра вредни пројекти које радимо са Русијом

 

„У претходне четири године уговорили смо из руског кредита за модернизацију железнице пројекте вредне милијарду евра и обновили 205 километара пруга, сада крећемо у нове пројекте, за које смо јуче, током посете председника Путина, потписали уговор вредан 230 милиона евра“, изјавила је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

Михајловићева је у Јутарњем дневнику РТС-а истакла да се уговор односи на изградњу диспечерског центра за управљање саобраћајем, израду пројектно-техничке документације за наставак реконструкције барске пруге, као и на пројекат електротехничке инфраструктуре на деоници Стара Пазова-Нови Сад.

„Јединствени диспечерски центар који ћемо градити и за који ће бити издвојено 127 милиона евра биће најмодернији у региону и важно је да га имамо, како би се са једног места управљало не само железничким, већ и друмским саобраћајем. За Србију је од стратешког значаја и да наставимо реконструкцију барске пруге, као и даља изградња брзе пруге од Београда до Будимпеште, на којој је управо најтежа деоница Стара Пазова-Нови Сад. Кад кренемо у наставак реконструкције барске пруге, износ кредита ће нарасти до 600 милиона евра“, рекла је она.

Потпредседница Владе рекла је да се Србија стратешки определила да улаже у железницу, у коју се није улагало деценијама.

„Већ смо реконструисали 205 км пруга, вратили смо брзине на 120 км на сат, градимо најбржу пругу у региону којом ће се возити 200 км на сат. Све чинимо да железнички транспорт вратимо на Коридор 10. Изузетно је важно да пруге које реконструишемо и добро одржавамо, и зато ћемо са РЖД-ом сарађивати и на том пољу, јер је у питању једна од најбољих светских компанија која запошљава скоро милион људи у свету и од које можемо доста да научимо“, рекла је она.

Михајловићева је посету председника Путина Србији оценила веома успешном, рекавши да су односи две земље не само пријатељски већ и на изузетно добром политичком и економском нивоу.

Саопштење преузето од прес службе Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Информативни лист „Пруга“