Железнице Србије ад

Михајловићева: Више од 3.500 радника на градилиштима инфраструктурних пројеката у Србији

 

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић рекла је данас да је на градилиштима највећих пројеката изградње путне и железничке инфраструктуре, комуналне инфаструктуре, рехабилитације путева и изградњи станова за снаге безбедности у Србији јуче било ангажовано више од 3.500 радника, а радови се одвијају уз примену свих мера које су предвиђене у циљу сузбијања заразне болести COVID-19.

“Као Министарство дали смо препоруку свим инвеститорима да учине све како би одржали ниво активности на градилиштима на реализацији инфраструктурних пројеката, a сви инвеститори имају обавезу да радницима обезбеде сву потребну примену заштите од корона вируса, у складу са одлукама Владе Србије. Велико хвала свим компанијама и свим радницима који у тешким условима настављају да раде, а ми смо ту да им пружимо сваки вид подршке и да заједно решавамо све проблеме са којима се сусрећу”, наводи Михајловићева.

Она додаје да је укупна вредност инфраструктурних пројеката на којима је јуче био ангажован 3.531 радник износи 2,6 милијарди евра, а да је укупна дужина путева и пруга на којима се изводе радови, укључујући и радове на рехабилитацији државних путева, износи око 520 километара.

Број радника у складу је са фазом у којој се налазе радови, па тако највећи број радника, укупно 919, у уторак радило на изградњи деонице брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада. На овом градилишту, где радове изводе руски РЖД, присутне су и 272 јединице механизације. На другој деоници брзе пруге Београд-Будимпешта, од Београда до Старе Пазове, где су извођачи кинеске компаније ЦЦЦЦ и “Чајна реjлвеј интернешенел”, радове је јуче изводило 613 радника, уз 196 јединица механизације.

На обилазници око Београда, на деоници у изградњи од Остружнице до Бубањ потока, где је главни извођач кинеска комппанија “Пауер Чајна”, јуче је било 343 радника и 81 јединица механизације, док на деоници ауто-пута “Милош Велики” од Пожеге до Прељине, где је извођач кинеска компанија ЦЦЦЦ, радове изводило 70 радника, а присутно је 29 јединица механизације.

Нa градилишту Моравског коридора, односно ауто-пута Појате-Прељина, на којем је главни извођач конзорцијум компанија “Бехтел” и “Енка”, јуче је радио 51 радник.

На изградњи деонице ауто-пута Београд-Сарајево, од Сремске Раче до Кузмина, тренутно ради 88 радника турске компаније “Ташјапи”, 9 ради од куће, а на градилишту је и 58 јединица механизације. На другом градилишту исте компаније, на реконструкцији државног пута Нови Пазар – Тутин, ангажовано је 48 радника, као и 25 јединица механизације.

На деоници железничког Коридора 10, од Јајинаца до Мале Крсне, на којем су извођачи су француска компанија “Колас” и српски “Енергопројект”, радове изводи укупно 85 радника, са 10 јединица механизације.

На деоницама државних путева чија је рехабилитија у току у оквиру Пројекта рехабилитације државних путева и унапређења безбедности саобраћаја, укупно је јуче радове изводило 667 радника.

Поред тога, на изградњи станова за снаге безбедности у више градова у Србији било је ангажовано укупно 446 радника, док су 192 радника радила на пројектима у комуналној инфраструктури којима управља Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Информативни лист „Пруга“