Железнице Србије ад

Михајловићева у Пекингу потписала споразум о финансирању пруге Београд-Будимпешта

Потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић потписала је данас споразум о зајму са кинеском Ексим банком којим ће се финансирати реконструкција и модернизација прве деонице брзе пруге од Београда до Будимпеште. Уговор је потписан у присуству српског и кинеског премијера, Александра Вучића и Ли Кећанга. Након овог, српска делегација имала је састанак и са председником Кине Си Ђинпингом.

Преференцијални зајам односи се на модернизацију деонице двоколосечне пруге од Београда до Старе Пазове и вредан је 297,6 милиона долара. Одобрен је на 20 година, са грејс периодом од пет година. Ово ће бити прва пруга у Србији којом ће возови моћи да иду брзином до 200 км на сат. Грађевински радови на реконструкцији и модернизацији ове пруге почеће ове године.

Брза пруга од Београда до Будимпеште за Србију је најзначајнији пројекат из кинеског пројекта “Један појас, један пут” јер се налази на главној рути од грчке луке Пиреј до централне Европе. Ова деоница је од великог значаја за Србију, јер ће то бити главни и најбржи извозни правац за нашу привреду ка земљама ЕУ. Ова линија је значајна и због тога јер ће повезати Београд са Бечом и другим европским градовима. Када буде била завршена, грађани ће од Београда до Новог Сада путовати око пола сата, а до Суботице ће стизати за мање од сат времена”, изјавила је Михајловићева после потписивања уговора.

Пруга од Београда до Будимпеште биће грађена по европским стандардима и биће саставни део европских железничких саобраћајница. Колико је овај финансијски уговор значајан говори и податак да су током читавог форума потписана само два финансијска уговора са свим учесницима, од којих је један са Србијом.

Српска страна добила је потврду и да ће се додатно убрзати процедура како би се ускоро потписао и финансијски уговор и почели радови на обилазници око Београда. Договорено је и финансирање ауто-пута од Прељине до Пожеге, за шта се потписивање очекује у новембру у Будимпешти, на Самиту Кине и 16 земаља централне и источне Европе. Очекује се и да радови на изградњи овог ауто-пута почну следеће године.

Михајловићева је у присуству највиших кинеских и српских званичника потписала и Анекс споразума о економско-техничкој сарадњи Србије и НР Кине, којим се додатно дефинише сарадња две земље у области инфраструктуре.

Потпредседница Михајловић раније данас је заједно са премијером Вучићем и нашом делегацијом посетила железару у граду Тангшанг, која је у власништву фиме “Хестил”, која је купила железару у Смедереву. Српска делегација том приликом била је и гост челника кинеске провинције Хебеи. Састанцима са највишим функционерима Кине завршена је вишедневна државна посета овој земљи.

(Текст и фотографије: Прес служба Кабинета потпредседнице Владе, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре )

Информативни лист „Пруга“