Железнице Србије ад

eng-flagSR eng-flagEN

Михајловићева у октобру домаћин министрима саобраћаја Кине и 16 земаља централне и источне Европе

 

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас с кинеским министром транспорта Ли Сјаопенгом, о сарадњи две земље у области инфраструктуре и предстојећој конференцији министара саобраћаја у оквиру механизма сарадње НР Кине и 16 земаља централне и источне Европе, која ће бити одржана у Београду.

Михајловићева је захвалила кинеском министру транспорта на снажној подршци Кине у области инфраструктуре и нагласила да кинеске компаније раде на највреднијим инфраструктурним пројектима у Србији, укључујући модернизацију пруге Београд-Будимпешта и изградњу ауто-пута Коридора 11, који ће повезати Србију са Црном Гором.

“Реч је о пројектима који су стратешки важни за Србију и захвални смо кинеским компанијама које су се показалe као одговорни и ефикасни извођачи. За Владу Србије важно је да што пре закључимо и финансијске уговоре за пројекте за које већ имамо закључене комерцијалне уговоре, као што су ауто-пут Прељина-Пожега и деоница пруге Београд-Будимпешта од Новог Сада до Суботице, као и да брзо напредујемо у преговорима о пројектима из новог инвестиционог циклуса, за које имамо закључене меморандуме, као што су модернизација пруге Београд-Ниш и изградња Фрушкогорског коридора”, рекла је Михајловићева, коja je и председавајућа српског дела Мешовите комисије за трговину и економску сарадњу између НР Кине и Републике Србијe.

 

 

 

 

 

 

 

Кинески министар транспорта понудио је помоћ кинеске стране у обуци инжењера, коју је српска страна прихватила, уз оцену да је уско грло управо знање инжењера који раде брзе пруге којима ће возови ићи 200 километара на сат.

Ли Сјаопенг потврдио је потпредседници српске владе да ће доћи у Београд на састанак министара транспорта НР Кине и 16 земаља централне и источне Европе у октобру у Београду, којем ће Михајловићева бити домаћин.

Како је речено на састанку, један од главних циљева овог мултилатералног састанка биће да што више нових инфраструктурних пројеката буде увршћено међу приоритете пројекта Кина-ЕУ конективити платформе, планских докумената Кине и програма “Један појас, један пут”.

Текст и фотографије преузете са сајта Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Информативни лист „Пруга“

Часопис „Железнице“