Железнице Србије ад

Михајловићева: У 2019. креће нови инвестициони циклус вредан пет милијарди евра

 

Нови инвестициони циклус у инфраструктури Србије почиње 2019. године и вредан је пет милијарди евра, изјавила је потппредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић у интервјуу за агенцију Бета.

– Новим инвестиционим циклусом, који треба да помогне привредни раст земље, обухваћени су пројекти који се односе на изградњу ауто-путева, железничких коридора и водног саобраћаја и предвиђена средства распоређиваће се у наредне три до четири године – изјавила је министарка.

Михјаловићева је казала да се интензивно спроводи најважнији и тренутно највреднији инфраструктурни пројекат у Србији – модернизација пруге Београд –Будимпешта.

– Ради се на две деонице, Београд – Стара Пазова и Стара Пазова – Нови Сад и то део са Кинезима, део са руским железницама – рекла је министарка.

Подсетила је да је 2018. године потписан комерцијални уговор за инвестиционо највреднији део тог пројекта између Новог Сада и Суботице, који кошта 943 милиона евра. Рок за извођење радова у дужини од 108 километара је 33 месеца од почетка извођења, а радове ће изводити конзорцијум кинеских компанија „Шајна Рејлвеј интернешнл“ и „Чајна комјуникејшн констракшн компани“.

Према најави министарке, у марту 2019. почиње реконструкција и електрификација пруге Ниш–Димитровград, уз обилазну пругу око Ниша, а радови ће трајати најмање две и по године. Овај пројекат обухвата реконструкцију, модернизацију и електрификацију постојеће пруге Ниш–Димитровград, као и изградњу нове, једноколосечне обилазнице око Ниша, дужине око 22 км, чиме би се изместио железнички саобраћај из центра града.

– Потписан је финансијски уговор са Европском инвестиционом банком. Пројекат је вредан 268 милиона евра и део је из донација ЕУ, а део из буџета – рекла је Михајловић.

Како је навела министарка, ово је важна деоница пруге за повезивање Србије и Бугарске, и била је једина на Коридору 10 која није била електрифицирана, што је био проблем за карго саобраћај.

– У 2018. години рехабилитовали смо 220 километара пруга из сопствених средстава. Имамо делове регионалних пруга којима се иде и 110 километара на чац – казала је она.

Михајловићева је подсетила да је на прузи Београд–Бар реконструисан део од Ресника до Ваљева дужине 77 километара, а план је да се 2019. године заврши документација за трасу од Ваљева до границе са Црном Гором, за шта су опредељена средства у буџету.

 

Фотографија преузета са сајта Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Информативни лист „Пруга“