Железнице Србије ад

Михајловићева: Србија прва у региону урадила студију о родној равноправности у транспорту

 

Потпредседница Владе Републике Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је Србија прва земља у региону која је урадила студију о родној равноправности у области саобраћаја, која ће бити полазна основа и приликом израде нове стратегије саобраћаја.

Михајловићева је, отварајући конференцију ”Представљање кључних налаза студије ”Родна равноправност у саобраћају у Србији””, навела да је ова анализа показала да од укупног броја запослених жена свега 2,3 одсто ради у сектору саобраћаја, да жене чине 20 одсто запослених у овој привредној грани, као и да су слабо заступљене на руководећим местима.

 

 

 

 

 

 

 

”Не можемо да одвојимо било који сектор, па ни сектор транспорта, од родне равноправности. Транспорт нису само добри путеви, траснпорт су и корисници, а жене као корисници имају пуно проблема који даље утичу и на њихову могућност запошљавања и положај у друштву. Желимо да радимо на побољшању квалитета живота свих наших грађанки и грађана, и због тога ће унапређење транспортних услуга бити једна од важних одредница нове стратегије саобраћаја”, рекла је Михајловићева.

Она је рекла да је израда студије пионирски подухват за Србију и први важан корак у постизању веће родне равноправности у сектору транспорта, а који ће имати утицај и на друге секторе, јер стање родне равноправности у саобраћају одсликава и ширу ситуацију у друштву.

Менаџерка Светске банке за транспорт за Европу, Kарла Гонзалез Kарвахал, рекла је да је у транспортним политикама све важнија родна компонента и урбана мобилност, које мењају начин на који размишљамо о саобраћају.

”Србија иде путем којим је кренула и Европа, да схвата да транспорт није родно неутралан, и студија која је урађена је први корак у том правцу. Посебно је важно што је потпредседница Владе најавила да ће налази студије о родној равноправности у саобраћају бити уграђени и у нову транспортну стратегију”, рекла је она, и додала да је Светска банка спремна да пружи сву подршку по овом питању.

Шефица канцеларије UN Women за Србију, Милана Рикановић, рекла је да се родна равноправност мора посматрати као саставна компонента у свим секторским политикама, како би се обезбедила једнака могућност коришћења ресурса и услуга у друштву, као и приступ правима и тржиштима за жене и мушкарце.

Информативни лист „Пруга“