Железнице Србије ад

Михајловићева: Србија поносна што је део иницијативе “Један појас, један пут”

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да Србија са НР Кином реализује пројекте у саобраћајној инфраструктури, вредне 7,5 милијарди евра, укључујући пројекте који су у току, и оне чија је реализација планирана.

Михајловићева, која је учествовала на тематском панелу „Инфраструктурно повезивање”, у оквиру Другог форума “Појас и пут”, рекла је да је Србија поносна на то што се од самог почетка прикључила кинеској глобалној иницијативи “Један појас, један пут”, која је дала нови замајац међународној економској сарадњи.

“Повезивање је један од темеља иницијативе „Појас и пут“ и важно је не само због физичких токова људи, роба, рада и капитала, већ и преношења знања и вредности. “С обзиром на економску исплативост и еколошки значај железнице, Србија посебну пажњу придаје железничкој инфраструктури, и на националном и на регионалном нивоу. Напредак који су постигли НР Кина, Србија и Мађарска на пројекту железничке пруге Београд-Будимпешта један је од првих пројеката успешне сарадње који се реализује под окриљем ових иницијатива“, рекла је Михајловићева, која се налази у званичној посети Кини као члан државне делегације коју предводи председник Србије Александар Вучић.

Михајловићева је рекла да Србија приводи крају текући инвестициони циклус у оквиру којег је обновљено око 500 километара пруга и асфалтирано 300 километара ауто-путева, укључујући и завршетак изградње јужног и источног крака друмског Коридора 10 и ауто-пута од Обреновца до Чачка. “Ове године крећемо у нове пројекте, укључујући изградњу пет нових ауто-путева важних за регионално повезивање. У железници, приоритет је изградња брзе пруге Београд-Будимпешта и нереконструисаних деоница пруге Београд-Ниш-Прешево, чиме ћемо модернизовати комплетан железнички Коридор 10”, рекла је Михајловићева.

Она је истакла да суе стратешки циљеви Србије у сарадњи са НР Кином развој и промоција руте копненог дела Поморског пута свиле – железничко-друмског коридора од Луке Пиреј до централне и средње Европе са стратешком рутом преко територије Србије.

Потредседница Владе нагласила је да су улагања у инфраструктуру услов привредног развоја и нових инвестиција. “Такође, примери улагања у Железару Смедерево, РТБ Бор, као и отварање фабрике гума у Зрењанину, говори да су кинеске компаније препознале потенцијале српског тржишта и географског положаја Србије“, рекла је Михајловићева.

Она је истакла да је Србија, као земља на путу ка чланству у ЕУ, посебно задовољна што НР Кина и Европска унија продубљују размену и сарадњу у оквиру постојећих програма и дијалога, али и развијају нове стратешке агенде сарадње за будући период.

“За Србију, модернизација инфраструктуре није само питање колики ће допринос бити од инфраструктурних пројеката привредном расту, већ да ли је раст уопште могућ без улагања у инфраструктуру. У Србији су претходних година управо инвестиције у инфраструктури биле главни покретач раста БДП-а, из чега произилази наш интерес за сарадњу са свима у овој области, и са ЕУ, и са међународним развојним институцијама, и са нашим кинеским партнерима, посебно захваљујући механизму сарадње Кина и ЦИЕЗ 16+1, која је регионални део иницијативе “Један појас, један пут““, рекла је Михајловићева.

Текст и фотографије преузете са сајта Министарства грађевинарства, собраћаја и инфраструктуре

Информативни лист „Пруга“