Железнице Србије ад

Михајловићева: Србија гради најмодернији диспечерски центар у овом делу Европе

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да ће Србија до 2021. добити нови диспечерски центар на железници који ће бити један од најмодернијих у овом делу Европе.

“Ми смо комплетан руски кредит, милијарду долара, већ уговорили. Половина новца је већ повучена, други део је за пругу Београд-Будимпешта. Потпуно смо спремни за нове пројекте, међу којима је посебно важан нови диспечерски центар на железници. Он ће се налазити у Београду и тренутно се разматрају две или три локације које има железница“, рекла је Михајловићева гостујући у Јутарњем програму ТВ Хепи.

Она је подсетила да уговор са Руским железницама за нове пројекте на железници износи 230 милиона евра и да је то једини комерцијални уговор међу документима потписаним током посете руског председника.

Према њеним речима, уговор са Руским железницама обухвата и израду пројектне документације за наставак реконструкције барске пруге, која је за Србију посебно важна због повезивања са Црном Гором, због изласка на Јадранско море и због карго саобраћаја.

“Реконструисано је до сада 77 километара од Ресника до Ваљева, а наш циљ је да и остатак барске пруге на територији Србије буде обновљен, имајући у виду да ниједан километар није реконструисан практично од кад је изграђена. То је важно и због инвеститора, јер нико неће да улаже у једну земљу ако нема добар пут и добру железницу. Зато улажемо у инфраструктуру, како бисмо обезбедили све услове да Србија буде боље повезана и да се у њој лакше послује”, рекла је Михајловићева.

Саопштење преузето од прес службе Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Информативни лист „Пруга“