Железнице Србије ад

Михајловићева са Светском банком о новим пројектима и наставку реформи у путном и железничком сектору

 

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је 1. марта са делегацијом Светске банке о реформисању путног сектора, инвестицијама у области инфраструктуре и уклањању нефизичких баријера.

Михајловићева је рекла да је Србија у претходном периоду урадила много на изградњи ауто-путева и реконструкцији пруга, као и да у 2019. покреће нови инвестициони циклус, вредан више од пет милијарди евра, на којем је тежиште на бољем повезивању са регионом. “Такође радимо на уклањању нефизичких баријера, на једноставнијим процедурама на граничним прелазима и краћем задржавању пре свега карго саобраћаја на границама”, рекла је Михајловићева.

На састанку је било речи о ефектима изградње нових саобраћајница на повећање транзитног саобраћаја, као и о плановима за финансирање одржавања путева у оквиру реформе путног сектора.

Представници Светске банке посебно су похвалили значајне резултате који су остварени у реформисању железнице, а разматран је и процес корпоративизације железница и могућности за подизање капацитета железничких компанија.
Једна од тема била је и израда свеобухватне студија о стању родне равноправности у транспортном сектору, уз подршку Светске банке, са циљем да се добију препоруке за унапређење услуга и веће могућности за запошљавање жена у овом сектору.

Састанку су присуствовали, поред шефа Канцеларије Светске банке у Србији, Стивена Ндегве, и директор Светске банке за транспортни сектор Гуангџе Чен, и менаџерка за Европу за транспортне праксе, Карла Гонзалез Карвахал.

Текст и фотографије преузете са сајта Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Информативни лист „Пруга“