Железнице Србије ад

Наставља сe реконструкцијa барске пруге

 

 

У присуству потпредседнице Владе Србије и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф.др Зоране Михајловић, заменика генералног директора „Руских железница“ Сергеја Павлова и амбасадора Руске Федерације у Србији Александра Боцан-Харченка 21. септембра потписан је уговор за израду пројектно-техничке документације за реконструкцију и модернизацију барске пруге на деоници Ваљево-Врбница-државна граница са Црном Гором. Уговор су потписали Небојша Шурлан, в. д. генералног директора „Инфраструктура железнице Србије“  и Сергеј Стољаров, в. д. генералног директора „РЖД интернешнел“.

Михајловићева је овим поводом изразила задовољство због наставка сарадње са једном од најбољих светских компанија, која својим начином рада, динамиком и квалитетом на најважнијем и најзахтевнијем пројекту модернизације пруге Београд–Будимпешта потврђује да ће успешно одговорити и овом задатку.

 

 

„Србија је решена да улаже у инфраструктуру, нарочито у железничку, која је једнако важна као и друмска за развој наше земље. Градићемо и брзу пругу Београд–Ниш, као и Ниш–Прешево, реконструишемо регионалне пруге. Верујем и да ћемо следеће године започети изградњу новог модерног диспечерског центра који нам је неопходан, с обзиром на сва улагања у железницу. Реконструкција барске пруге је тешка и захтевна, има 250 тунела и више од 230 мостова, али верујем да ће „Руске железнице“ одговорити и овом задатку и да ћемо 2022. започети радове“, рекла је она.

Михајловићева је додала и да је на састанку било речи о усавршавању наших студената и инжењера у Русији, те о могућностима да им се обезбеди да раде у сектору железница када се врате у Србију.

 

 

Заменик генералног директора Руских железница Сергеј Павлов рекао је да ће „Руске железнице“ као једна од највећих светских компанија, заједно са Владом Србије, радити на томе да се српске железнице даље развијају.

„Добили смо задатак да завршимо пројектовање ове деонице барске пруге следеће године и да 2022. започну радови. У питању је сложен задатак, али наша компанија ће одговорити задатку Владе Србије. Сви досадашњи пројекти раде се у складу са динамиком, без обзира на услове пандемије. Ничег од тога не би било да немамо подршку у нашим партнерима, односно Влади Србије. Хвала потпредседници Владе на томе“, рекао је Павлов.

Амбасадор Боцан-Харченко истакао је да се заједнички пројекти које „Руске железнице“ у Србији реализују налазе под окриљем два председника – Александра Вучића и Владимира Путина.

„Ови пројекти део су инфраструктурног развоја Србије и неотуђиви део развоја југоисточне Европе у погледу транспорта. Данашњи састанак, као и сваки са потпредседницом Владе, био је плодан. Изражавам захвалност српској страни на сарадњи и посебно потпредседници Михајловић, која је посвећена развоју наше билатералне сарадње и која нам пружа подршку у реализацији пројеката. Верујем да ће све бити завршено у роковима“, рекао је он.

Информативни лист „Пруга“