Железнице Србије ад

Михајловићева са делегацијама Мађарске и Кине о изградњи брзе пруге Београд-Будимпешта

 

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са делегацијама Мађарске и Кине о пројекту изградње брзе пруге између Београда и Будимпеште.  Заједнички договор делегације Србије, НР Кине и Мађарске на састанку Tрилатералне радне групе за изградњу брзе пруге Београд-Будимпешта је да позову Северну Македонију и Грчку да се придруже овом пројекту.

 

 

 

 

 

 

 

 

“Разговарали смо о томе да није довољно само да постоји брза пруга од Београда до Будимпеште, него да овај важан коридор продужимо и позовемо Северну Македонију и Грчку да се прикључе овом пројекту, како бисмо добили прави и потпуно модернизован железнички коридор који укључује Будимпешту, Београд, Скопље и Луку Пиреј”, рекла је Михајловићева, која је била домаћин Осмог састанка Трилатералне радне групе Србије, Мађарске и НР Кине за пројекат реконструкције и модернизације пруге Београд-Будимпешта, који је данас одржан у Београду.

У разговору са делегацијом Мађарске, коју је предводио министар за иновације и технолошки развој Ласло Палкович, Михајловићева је истакла да је ова пруга део важног регионалног коридора који повезује централну и јужну Европу и да би због тога требало у пројекат укључити и остале земље на овом коридору – Северну Македонију и Грчку.

“Србија добро напредује у реализацији пројекта и радови су у току на две деонице од Београда до Новог Сада, а потписали смо и комерцијалне уговоре за деоницу Нови Сад – Суботица, за коју се припремамо за почетак радова”, рекла је Михајловићева.

 

 

 

 

 

 

 

 

Палкович је упознао Михајловићеву са тренутном динамиком реализације пројекта реконструкције и модернизације пруге на територији Мађарске. Он је, такође, нагласио да су односи Србије и Мађарске све снажнији у различитим областима.

Након састанка са мађарском делегацијом, министарка Михајловић, је разговарала  са делегацијом НР Кине, коју је предводио Нинг Ђиџе, потпредседник Националне комисије за развој и реформе НР Кине.

 Она је истакла да Србија и НР Кина имају посебне пријатељске и билатералне односе, захваљујући сарадњи два председника, и нагласила да вредност тренутних заједничких пројеката износи пет милијарди евра, док је за потенцијалне пројекте планирано још толико.

“Модернизација брзе пруге од Београда до Будимпеште најважнији је пројекат у овом региону. Поносни смо што смо део глобалног пројекта “Појас и пут”, али смо поносни и на чињеницу да је НР Кина присутна не само у инфраструктури, већ и у другим капиталним пројектима и што нам кинески партнери преносе своје знање, искуство и нове технологије”, рекла је она.

 

 

 

 

 

 

 

 

Потпредседница Владе је  у разговору са кинеском делегацијом поновила  да би због регионалног значаја ове пруге било добро укључити и друге две државе – Северну Македонију и Грчку у пројекат брзе пруге, чиме бисмо добили озбиљан коридор Будимпешта-Београд-Скопље-лука Пиреј.

Нинг Ђиџе је истакао да су односи, сарадња и политичко поверење између две државе све интензивнији и бољи, те да пројекат модернизације брзе пруге представља одличан пример сарадње у региону.

 “Уз заједничке напоре и подршку, изградња деонице брзе пруге кроз Србију добро напредује. Очекујемо да 2020. буде готова деоница од Београда до Старе Пазове и да започне изградња треће деонице од Новог Сада до Суботице.  Драго нам је да се кинеска технологија и опрема користе у реализацији овог важног пројекта. Искрена захвалност Влади Србије на снажној подршци”, рекао је он.

После састанка трилатералне радне групе шефови делегација, потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, потпредседник Националне комисије за развој и реформе НР Кине, Нинг Ђиџе, и министар за иновације и технолошки развој Мађарске, Ласло Палкович, потписали су записник са закључцима састанка.

.

Информативни лист „Пруга“