Железнице Србије ад

Михајловићева: Родна равноправност није привилегија

 

“Родна равноправност није никаква привилегија нити пуко залагање за права неких мањинских група, родна равноправност је база одрживог развоја, заједничка платформа око које сви треба да се окупимо и без које нема развоја ни будућности”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, отварајући конференцију “Жене лидери промена”, истакла да је родна равноправност данас незаобилазна тема, да подразумева стварање једнаких услова и могућности за жене и мушкарце, те да ту има још доста посла.

“Урадили смо доста кад је борба против насиља над женама у питању, изменили смо и донели нове законе и жене се данас опредељују за то да насиље пријаве. Оно што нисмо успели да урадимо јесте борба против предрасуда и стереотипа и подизање свести о родној равноправности. Такође, нисмо још увек успели да донесемо закон о родној равноправности и то морамо што пре да учинимо јер нам управо тај закон омогућава стварање једнаких услова за све грађане и грађанке Србије”, рекла је она.

Потпредседница Владе је истакла да и поред тога што су жене на челу многих институција, оне су и даље 16% мање плаћене од мушкараца, те да не постоји ниједан разлог да не буде више жена на руководећим позицијама, да управљају новцем и менаџментом.

“Када се дете разболи или има проблема у школи, када су нам родитељи болесни, жена је та која излази с посла и посвећује се нези. Жена је та која ради три сата дуже у домаћинству. А зашто и једно и друго не би имали слободно време, ишли на породиљско одсуство или делили породичне и кућне обавезе? И даље је једна половина становништва неравноправна и ако хоћемо да идемо корак напред, о родној равноправности морамо да говоримо од обданишта и школа, да се учимо солидарности и да мушкарце укључимо у борбу за једнака права свих”, рекла је она.

Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, рекла је да ова тема у основи има оснаживање девојчица и жена у родној равноправности, односно запошљавању, образовању, здрављу и предузетништву.

“Наш циљ је стварање једнаких могућности за све, јер је то предуслов за стварање друштва у ком сви остварују своје потенцијале”, рекла је она.

Иванка Поповић, ректорка Београдског универзитета, истакла је да је тема конференције значајна јер указује на примере добре праксе и даје подстицај женама за даљи развој.

“Важно је и да говоримо о друштвеном положају професија у образовању. Морамо да радимо више на стварању равноправних услова за све, да свако ко је компетентан за неки посао има једнаке могућности да се и оствари”, рекла је она.

Информативни лист „Пруга“