Железнице Србије ад

Михајловићева: Прве процене штете у саобраћају и инфраструктури веће од 110 милиона евра!

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да не постоји део транспортног система који не трпи штету у време ове епидемије, било да говоримо о ваздушном, железничком, водном или друмском саобраћају.

„Прве процене штете у саобраћају и инфраструктури износе више од 110 милиона евра! Министарство саобраћаја је на директној вези са свим компанијама и овом приликом упућујем позив свим грађевинским и путарским фирмама, као и удружењима и коморама, да нам доставе своја мишљења, предлоге и тренутно стање, како бисмо заједно направили реалан програм мера како изаћи из ове кризе“, изјавила је потпредседница Михајловић.

Она је истакла да се на процени штете и плану економског опоравка мисли и ради од првог дана када се десила зараза, као и да је оформљен посебан кризни штаб, на челу са председником Републике, на којем се праве процене штете и доносе мере.

„Не само да је реч о мерама које доносимо и које ћемо доносити у овом периоду, већ мислимо и на дан после и правимо велики програм и план за тренутак када ће се све ово завршити. Ми чинимо све да прођемо са што мање жртава и проблема“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе истакла је да штету трпи и водни саобраћај, где не ради путнички саобраћај и отказани су велики крузери, али и железнички, који бележи и мали пад карго превоза, као и аутобуски превоз.

„Без сумње највише је погођен ваздушни саобраћај и до сада је од почека кризе директна штета око 40 милиона евра, док се штета по привреду, ако говоримо о авио-индустрији и предузећима из тог сектора, процењује и на више“, рекла је она.

Михајловићева је поручила свим компанијама у области грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре да покушају да одрже колико је могуће ниво активности, а да је Министарство ту за све предлоге и мишљења, те да се могу директно обратити на имејл адресу Министарства kabinet@mgsi.gov.rs.

Информативни лист „Пруга“