Железнице Србије ад

Михајловићева потписала уговор за модернизацију пруге Нови Сад-Суботица: Милијарду евра за завршетак пруге Београд-Будимпешта, циљ повећање транспорта робе железницом

 

 

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас у Софији комерцијални уговор за изградњу треће деонице брзе пруге Београд-Будимпешта на територији Србије, од Новог Сада до Суботице, вредан 943 милиона евра.

“Изградња брзе пруге Београд-Будимпешта најважнији је и највреднији инфраструктурни пројекат тренутно у Србији и региону. Овај пројекат важан је не само за Србију, него и за повезивање са регионом и ЕУ, као и за повезивање средње Европе са луком Пиреј, у оквиру кинеске иницијативе “Један појас, један пут”. Радови су већ започети на 75 километара пруге од Београда до Новог Сада, где раде кинеске и руске компаније. Од данас имамо и уговор за преостали 108,1 километар, на ком би радови могли да почну у 2019. години”, каже Михајловићева.

Она наглашава да ће модернизација пруге на железничком Коридору 10 омогућити повећање теретног саобраћаја на железници, односно да Србија буде заиста транзитна земља кад је реч о железничком саобраћају.

Потпредседница Владе истиче да се о закључењу овог уговора са кинеском страном интензивно преговарало скоро годину дана и да су испреговарани најповољнији услови за Србију. “Србија се и на овом самиту потврдила као најважнији партнер Кине кад је реч о инфраструктурним пројектима, и верујем да ће овај пројекат бити пример за друге кинеске пројекте у региону”, наводи Михајловићева.

Радове на модернизацији и реконструкцији пруге Нови Сад-Суботица изводиће конзорцијум кинеских компанија “Чајна рејлвеј интернешенел” (China Railway International) и “Чајна комјуникејшн констракшн компани” (China Communications Construction Company – CCCC), који изводи радове и на деоници Београд-Стара Пазова. Комерцијални уговор за овај пројекат данас је, поред потпредседнице Михајловић и кинеског конзорцијума, потписао и в. д. генералног директора “Инфраструктуре железнице Србије” Мирољуб Јевтић.

Михајловићева је данас у Софији у име Владе Србије потписала и Meмoрaндум o рaзумeвaњу измeђу Mинистaрствa пoљoприврeдe, шумaрствa и вoдoприврeдe Србије и Mинистaрствa пoљoприврeдe и рурaлних пoслoвa НР Кинe o зajeдничкoj пoдршци изгрaдњи Индустриjскoг пaркa зa вoћe и пoврће.

Поред ова два документа, потпредседница Владе синоћ је у Софији на маргинама самита потписала и Меморандум са кинеском компанијом “Чајна роуд енд бриџ корпорејшн” (China Road and Bridge Corporation – CRBC), у вези с реконструкцијом пруге Београд-Ниш.

Текст и фотографија преузете са сајта Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Информативни лист „Пруга“