Железнице Србије ад

Михајловићева потписала европску декларацију о безбедности железнице

 


“Стратешки интереси Владе Србије јесу развој и улагање у железнички саобраћај и унапређење безбедности саобраћаја. У претходних неколико година урадили смо много – од реструктурирања железничких предузећа до инвестирања у железницу”,
изјавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, на ИПА самиту 2019, на коме је потписала Декларацију о безбедносној култури европске железнице. Поред министарке, Декларацију су потписали Питер Мим, ИПА менаџер пројекта из Европске агенције за железницу и директор Дирекције за железнице Лазар Мосуровић, у присуству шефа Делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција.

Потписивању Декларације присуствовали су  и генерални директори железничких предузећа.

Министарка се захвалила свима који су дошли из региона да разговарају о једној веома важној теми као што је безбедност у железничком саобраћају и нагласила:

„Када говоримо о безбедности, увек мислимо на безбедност на путевима, што је разумљиво јер до 2014. године није било много улагања у железницу нити се она помињала осим када је требало  исплатити плате. Много тога се променило у Србији од 2014, посебно у ресору железнице“, рекла је министарка и наставила:

Ја данас са поносом могу да кажем како смо се у претходних неколико година бавили паралелно како реструктурирањем великог железничког система, тако и отварањем тржишта нашем железничком транспорту, али једнако и са дужном пажњом и великим улагањима и инвестицијама у железнички сектор. То је доказ да железница за Србију представња не само приоритет него стратешки интерес.“

 

 

 

 

 

 

 

Министарка је нагласила да је безбедност на првом месту, али и регионално повезивање. „Зато ми је драго што ћемо данас разменити искуства, што ћемо се додатно позабавити законодавним оквиром како би безбедност у нашем железничком транспорту била заиста на највишем нивоу, а министарство ће заједно са Дирекцијом радити на томе да се законски одреде минимални услови да би превоз био безбедан. Наш заједнички задатак у наредном периоду биће да употпунимо законадавни оквир, јер иако су сви закони које доносимо у складу са Европском унијом, има ту увек неких делова који могу да буду бољи, нарочито када је безбедност у питању. Наша жеља као државе јесте да вратимо путнике у путнички железнички саобраћај, да повећамо ефикасност карга и да вратимо железницу где јој је место, а то је да буде део европске железнице“, закључила је потпредседница Владе.

 

 

 

 

 

 

 

Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији, рекао је да Унија велики значај придаје безбедности и повезивању и  честитао је Влади Србије и Европској агенцији за железнице на данашњем потписивању Декларације о безбедносној култури.

“Повезивање је суштински важан елемент за безбедност у саобраћају. Железнице представљају еколошки начин транспорта и доприносе безбедности и ефикасности саобраћаја. У претходних неколико  година ЕУ је уложила више од милијарду евра у Србију у области транспорта и наставићемо да пружамо подршку. Поздрављам и честитам Влади Србије завршетак последње деонице на Коридору 10, на ауто-путу за Бугарску”, рекао је Фабрици.

Лазар Мосуровић, в. д. директора Дирекције за железнице, истакао је да данашњим потписивањем ове декларације железнице Србије постају део велике европске железничке породице.

“Безбедност саобраћаја брига је свих железница Европе и у интересу свих јесте да наставимо да радимо на томе. Дирекција за железнице поштује процедуре ЕУ и усклађује своје прописе са европским. Данас ће Декларацију о безбедносној култури потписати више од 35 институција из земље и региона”, рекао је Мосуровић.

ИПА самит 2019 организовала је Железничка агенција Европске уније у сарадњи са Дирекцијом за железнице организује ради потписивања  Декларације о безбедносној култури европске железнице, а са циљем подизања свести о утицају људских и организационих фактора на безбедност. Након потписивања, одржане су радионице из области безбедности за представнике железничког сектора.

Информативни лист „Пруга“