Железнице Србије ад

Mихајловићева: После седам година обновљен железнички саобраћај између Новог Сада и Зрењанина

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је завршена реконструкција 95 километара пруге од Новог Сада до Зрењанина у коју је уложено 5,5 милијарди динара, чиме је после седам година обновљена железничка линија између ова два града.

“После седам година, од данас ће грађани Новог Сада и Зрењанина поново моћи да путују возом између два града. Поред тога што обнављамо железнички Коридор 10 и барску пругу, улажемо и у реконструкцију регионалних пруга. У 2018. обновљено је више од 280 километара пруга, укључујући и пругу од Новог Сада до Зрењанина, којом од данас поново иду возови”, рекла је Михајловићева.

Она је истакла да је обнављање линије важно не само због грађана који живе у Новом Саду, Зрењанину и свим местима између ова два града, него и због зрењанинских предузећа.

“Пре реконструкције, возови су овом пругом ишли просечно 20-30 километара на сат, негде и 10 километара на сат, због чега је саобраћај пре седам година и обустављен. Од данас путнички возови поново иду 80 километара на сат, а грађани ће путовати новим руским дизелмоторним возовима. Повећана је и носивост пруге којом ће зрењанинска привреда добити најефикаснији транспорт робе ка Новом Саду, Београду и југу Србије”, рекла је Михајловићева.

Реконструкција пруге Орловат-Зрењанин део је пројекта реконструкције пруге Панчево-Орловат-Нови Сад, чија је укупна дужина, укључујући деоницу од Орловата до Зрењанина, 136 километара. Вредност радова на овој реконструкцији износи укупно око 10 милијарди динара, а завршетак свих радова на деоницaма од Панчева ка Новом Саду планирана је до краја јануара 2019.

Путнички воз између Зрењанина и Новог Сада повезаће чак петнаест места у Јужнобачком и Средњобанатском округу, а становници Лукићева, Орловата, Фаркаждина, Перлеза, Титела, Шајкаша, Каћа  и других места дуж ове пруге поново ће имати редован и поуздан железнички превоз.

Текст и фотографија преузети са сајта Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

 

Информативни лист „Пруга“