Железнице Србије ад

Михајловићева обишла радове на прузи Београд-Будимпешта: Европски железнички коридор градимо са Кином и Русијом

 

Потпредседница Владе Србије проф. др Зорана Михајловић обишла је данас радове на модернизацији пруге Београд–Будимпешта код Инђије, на којој ради руска компанија „РЖД интернешенел“, где је постављено првих 17 километара нове пруге за брзине до 200 км на сат.

„Ова пруга нису само шине и прагови – она је показатељ наше политике у инфраструктури и саобраћају. Ову пругу која је део кинеског глобалног пројекта “Појас и пут” градимо са “Руским железницама”, а она ће бити европски коридор који повезује централну са јужном Европом и гради се по европским стандардима”, рекла је Михајловићева.

Заједно са потпредседницом изградњу ове пруге обишли су амбасадор Руске Федерције у Србији Александар Чепурин и председник Владе Војводине Игор Мировић.

Михајловићева је исказала велико задовољство радовима „Руске железнице“ на овој деоници од Старе Пазове до Новог Сада, и нагласила да је за Србију важно да има савремене путеве и пруге и да на њима раде најбоље компаније.
“Развој железнице је наш приоритет, готово 500 км регионалних пруга смо реконструисали, а у брзу пругу између Београда и Будимпеште улажемо скоро две милијарде евра. Очекујем и да следеће године започнемо изградњу треће деонице, од Новог Сада до Суботице”, рекла је она.

Војвођански премијер Игор Мировић захвалио је Влади Србије и посебно потпредседници Михајловић на огромном залагању да се овај пројекат реализује, рекавши да је он изузетно значајан за Војводину.
“Повезаћемо Нови Сад са Београдом, до ког ћемо крајем 2021. путовати нешто више од пола сата. А затим и са Суботицом и даље ка Европи. Овај пројекат је важан јер ћемо се повезати на систем брзих пруга у Европи, што нас води ка даљем економском развоју, посебно развоју привреде”, рекао је Мировић.

Амбасадор Чепурин истакао је да се економски односи две земље развијају веома позитивно последњих пар година, али да простора и потенцијала за сарадњу има још много.

“Развој саобраћаја и инфраструктуре, изградња путева и пруга важан су услов развоја економских односа Русије и Србије. И зато је овај пројекат значајан. Надам се да ћемо наставити успешну сарадњу, јер је то у интересу обе земље”, рекао је Чепурин.

Госте су о начину и квалитету изведених радова, као и томе шта је остало још да се уради, упознали заменик директора компаније руских железница „РЖД интернешенел“ Мансурбек Султанов и в. д. генералног директора “Инфрастру-ктуре железнице Србије” Мирољуб Јевтић.

 

Информативни лист „Пруга“