Железнице Србије ад

Михајловићева о пробијању тунела Чортановци: Радници су такође хероји епидемије

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је, поводом пробијања прве цеви тунела “Чортановци” на градилишту брзе пруге Београд-Будимпешта, да инфраструктура упркос епидемији корона вируса остаје важан покретач привреде и развоја Србије.

“Пробијања тунела је важан тренутак на сваком пројекту и уобичајеним околностима. Међутим, ако знамо да су Чортановци једно од највећих инфраструктурних градилишта у Европи, на којем се упркос епидемији поштују сви рокови, то је резултат на који Србија треба да буде поносна. Хвала свим радницима, који су као и здравствени радници, возачи, продавачице и продавци, такође хероји Србије у данима епидемије. Захваљујући њима, Србија не само што није стала ни у најтежим околностима, већ и наставља да гледа ка будућности”, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе наглашава да је на целој деоници од Старе Пазове до Новог Сада, од кад су на снази мере државе за сузбијање епидемије Ковид-19 сваког дана било активно од око 500 до скоро 1.000 радника. “Хвала “Руским железницама” на посвећености пројекту, као и на томе што посебно воде рачуна о заштити радника у условима епидемије”, навела је Михајловићева.

Михајловићева је захвалила свим домаћим и страним извођачима који су испоштовали препоруку Министарства да се одржи ниво активности на градилиштима, уз примену свих мера сузбијање заразе предвиђених одлукама Владе Србије. “Свих ових дана наша највећа градилишта у друмској и железничкој инфраструктури у Србији нису стала и на њима је, у зависности од временских услова, било између 1.500 и 2.300 радника, а рачунајући и изградњу станова за снаге безбедности, рехабилитацију путева и комуналну инфраструктуру, и више од 3.500 радника”, каже Михајловићева.

“Инфраструктура ће бити важна и у периоду после пандемије, кад се будемо борили за виши привредни раст и зато нам је важно да кроз мере Владе за помоћ привреди сачувамо наше компаније, као што и компаније треба да посебно воде рачуна о својим радницима, јер нас чека велики заједнички посао и кад прође епидемија”, каже Михајловићева.

Радови на изградњи тунела и вијадукта “Чортановци” су део пројекта изградње деонице брзе пруге Београд-Будимпешта од Старе Пазове до Новог Сада, чија је дужина 40,4 км.

Укупна дужина обе тунелске цеви је 2.242,5 метра, а 3. априла 2020. године пробијена је десна цев, дужине 1.086,5 метара. Тренутна реализација радова на овом објекту износи 86 одсто. У оквиру истог пројекта, у току је изградња и двоколосечног вијадукта “Чортановци”, дужине скоро три километра. Проценат реализације радова на вијадукту износи 91 одсто.

Вредност радова на изградњи тунела и вијадукта “Чортановци”, који се финансира из кредита Руске Федерације за модернизацију српске железнице, износи 337,6 милиона долара.

 

 

 

Информативни лист „Пруга“