Железнице Србије ад

Михајловићева: Нови уговор са Руским железницама вредан 230 милиона евра

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала je данас потписивању уговора између “Инфраструктура железнице Србије” и “РЖД интернешенела” за нове пројекте на железници, вредног 230 милиона евра.

 

 

 

 

 

 

 

 

„На овом уговору радимо уназад две године и срећни смо што настављамо успешну сарадњу са Руским железницама. Крећемо у нове пројекте – изградњу новог диспечерског центра из којег ће се управљати саобраћајем у целој Србији, укључујући и брзу пругу Београд-Будимпешта. Такође, крећемо у израду пројеката за реконструкцију преосталих 210 километар барске пруге, која ће почети током 2020. године“, изјавила је Михајловићева.

Михајловићева је истакла да ће током данашње посете председника Руске Федерације Владимира Путина Србији бити потписан 21 документ, међу којима је уговор за пројекте на железници једини комерцијални уговор.

„У претходне четири године уговорили смо из руског кредита за модернизацију железнице пројекте вредне милијарду евра и обновили 205 километара пруга, а сви пројекти које смо заједно радили завршавани су ефикасно и у року. Сада крећемо у нове пројекте, јер наш је циљ да Србија има потпуно модерну железницу која је повезује са регионом и Европом“, рекла је она.

 

 

 

 

 

 

 

Мирољуб Јевтић, директор “Инфраструктура железнице Србије”, рекао је да је ово велики дан за српску железницу, захваљујући одличној сарадњи са Владом Србије и Руским железницама.

„Настављамо изузетно плодоносну сарадњу са компанијом РЖД, очекује нас, између осталог, модернизација барске пруге у коју се није улагало од када је изграђена. Хвала Влади Србије и потпредседници Михајловић на подршци“, рекао је Јевтић.

Сергеј Павлов, генерелни директор „РЖД интернешенела“, изјавио је да је данашње потписивање уговора логичан наставак успешне сарадње српске и руске железнице, на добробит грађана и превозника у Србији.

Уговор обухвата изградњу јединственог диспечерског центра за железницу, оквирне вредности од 127,4 милиона евра, радове на изградњи електротехничке инфраструктуре на деоници Стара Пазова-Нови Сад у износу од 91,9 милиона евра и израду пројектно-техничке документације за реконструкцију 210 километара барске пруге од Ваљева до границе са Црном Гором, за коју је намењено преосталих 10,7 милиона евра. Прецизне вредности за сваки пројекат биће познате након израде техничке документације.

Саопштење и фотографије преузете од прес службе Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Информативни лист „Пруга“