Железнице Србије ад

Михајловићева: Мултимедијалном изложбом на старој железничкој станици о резултатима Министарства

 

„У претходних годину дана радили смо пуно – Србија је данас 10. у свету по издавању грађевинских дозвола, завршавамо Коридор 10 после 30 година, реформисали смо катастар и олакашали упис имовине грађана, потписали уговор о концесији Аеродрома „Никола Тесла“ вредан 1,4 милијарде евра, обновили 70 км барске пруге. То су само неки од резултата министарства које водим“, изјавила је данас потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, гостујући у јутарњем програму ТВ Хепи, изјавила да ће вечерас у 19 часова на старој железничкој станици отворити мултимедијалну изложбу инфраструктуре на којој ће бити представљено све што је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре урадило у претходних годину дана.

„Грађани ће на изложби, између осталог, моћи да виде Титов „плави воз” и најсавременије возове који иду нашим пругама, као и ваљке, багере и другу механизацију која се користи за изградњу путева. Такође ће моћи да виде брзе пуњаче за електричне аутомобиле на ауто-путу, опрему коју користе предузећа у ваздушном саобраћају, дронове, чамце и опрему за контролу пловидбе у водном саобраћају, као и симулаторе превртања возила и “пијане наочаре”. Али, моћи ће да виде и све људе који граде нашу земљу. Од путара, железничара, пилота, бродара, инспектора, људи из катастра, „Путева Србије“, „Коридора“, речних фирми… Желимо да поводом годишњице Владе покажемо људе који граде, обнављају и развијају нашу земљу“, рекла је Михајловићева.

Она је додала да је стара железничка станица право место за изложбу, јер спаја оно најбоље у нашој прошлости и оно како данас видимо нашу будућност.

„Изграђена је исте године кад и пруга Београд-Ниш, 1884, чијом изградњом се Србија прикључивала модерним европским државама које су већ имале железницу. И тада, као и данас, Србија је била најкраћа рута између истока и запада, али је била потребна железница да би се различити делови Европе боље повезали“, закључила је Михајловићева.

Текст и фотографија преузети са сајта Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Информативни лист „Пруга“