Железнице Србије ад

Михајловићева: Модерна железница је знак модерне Србије, повезане са светом

Поштовани железничари, честитам вам ваш дан!
У претходне две године заједно смо кренули у реализацију великих послова који ће донети бољу будућност нашој железници, која ове године слави 132 године постојања.

Кренули смо у тај посао одлучно и храбро, а први резултати су више него охрабрујући јер су основана три нова, здрава предузећа – за инфраструктуру, превоз путника и превоз робе, модернизовано је више од 80, а ради се на модернизацији још 166 километара пруга.

Као и пре 132 године, кад је у Србији пуштена прва пруга, тако и данас, кад смо на путу ка чланству у Европској унији, железница је била један од услова привредног развоја, модернизације и повезивања Србије са Европом и светом.

 
Да бисмо дошли до тог циља, нашим пругама возови морају ићи од 120 до 200, а не 40 до 50 километара на час, а кључни правци – Коридор 10, барска пруга и пруга Београд-Будимпешта морају бити у потпуности реконструисани и модернизовани.
У том послу смо сви заједно – синдикати и радници железнице, пословодства компанија и Влада Србије. Од железничара очекујем да буду марљиви и одговорни у свом послу, а Влада Србије ће се старати да се спроведу реформе у железничким предузећима, обнови инфраструктура и да се модернизује транспорт како би се повећали број путника, приходи и плате, а самим тим и вратио углед професији железничара.

ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ И
МИНИСТАРКА ГРАЂЕВИНАРСТВА,
САОБРАЋАЈА И ИНФРАСТРУКТУРЕ
проф. др Зорана Михајловић

Информативни лист „Пруга“