Железнице Србије ад

Михајловићева и Негре: Одобрена средства за нове пројекте у области железничког и водног саобраћаја

 

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је 20. јуна  са директорком представништва Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан, Дубравком Негре, о текућим пројектима који се релизују уз подршку ЕИБ и новом циклусу инвестиција у области инфраструктуре у Србији.

Представници ЕИБ-а обавестили су потпредседницу Владе да се очекује финално одобрење за доделу бесповратних средстава за израду главног пројекта за изградњу обилазне пруге око Ниша, као део пројекта реконструкције и модернизације пруге Ниш-Димитровград, затим за израду идејног пројекта за пругу Ниш-Прешево-државна граница, као и за припрему техничке документације за пројекте развоја речне транспортне инфраструктуре.

Једна од тема састанка био је и нови инвестициони циклус у области инфраструктуре.

“Упоредо са завршетком друмског Коридора 10 ове године и већ започетим радовима на модернизацији пруге Београд-Будимпешта, Србија припрема нови инвестициони циклус са приоритетним пројектима који ће се реализовати у наредних неколико година”, рекла је Михајловићева.

Она је упознала представнике ЕИБ-а са новим пројектима у путној инфраструктури, као и са плановима за наставак модернизације железнице, укључујући пругу на железничком Коридору 10 од Београда до Ниша и од Ниша до Прешева, односно пруге Београд-Бар, на Коридору 11.

Негре је рекла да је Европска инвестициона банка задовољна досадашњом сарадњом са Владом и заинтересована да настави сарадњу на новим пројектима чија је реализација планирана у наредном периоду.

 

Текст  и фотографије преузети са сајта Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Информативни лист „Пруга“