Железнице Србије ад

Михајловићева и Чен: Брза пруга Београд-Будимпешта од стратешког значаја за две државе

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас с амбасадорком НР Кине Чен Бо и делегацијом кинеске компаније „Чајна рејлвеј интернешенел компани“ (ЦРИЦ), са којим је разговарала о реализацији пројекта реконструкције и модернизације брзе пруге од Београда до Будимпеште.

Разговорима су приуствовали и представници „Инфраструктуре железнице“ и Саобраћајног института ЦИП.

“Овај пројекат је од изузетног значаја и за Србију и за НР Кину, о чему сведочи и подршка коју у реализацији пружају два председника, Александар Вучић и Си Ђинпинг. Брза пруга од Београда до Будимпеште, као део железничког Коридора 10, пројекат је којим се наша држава укључила у глобалну иницијативу “Појас и пут”. Министарство које водим ту је да вам пружи сву неопходну подршку да се радови убрзају, како би се пројекат успешно реализовао на добробит односа две земље”, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе нагласила је да од извођача очекује додатно убрзање радова, као и бољу координацију на самом пројекту како би он био завршен у обостраном интересу.

 

 

 

 

 

 

Амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо истакла је да је ово најважнији пројекат између две државе и да ће и амбасада у име своје земље уложити максималан напор да се он успешно реализује.

“Ту смо да појачамо координацију и комуникацију, хвала потпредседници Михајловић на посвећености овом пројекту, сигурна сам да је успех неупитан”, рекла је Бо.

Генерални директор компаније ЦРИЦ Ху Сјаојунг замолио је Министарство за даљу подршку у реализацији пројекта, рекавши да ће у наредном периоду посебну пажњу посветити сарадњи на пројектно-техничкој документацији и избору адекватних подизвођача.

Конзорцијум кинеских компанија ЦЦЦЦ и ЦРИЦ изводи радове на деоници Београд центар – Стара Пазова, у дужини од 34,5 километара, а вредност радова је 350,1 милион долара.

Текст и фотографије преузете са сајта Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Информативни лист „Пруга“