Железнице Србије ад

Михајловићева и Белозjоров потписали споразум о обнови барске пруге до границе са Црном Гором

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је 19. октобра, у оквиру посете руског премијера Дмитрија Медведева Србији, Споразум о наставку модернизације барске пруге.

“Са „Руским железницама“ до сада смо модернизовали око 200 километара пруга у Србији, које су пример железнице какву желимо да видимо у целој нашој земљи, са брзим и безбедним пругама и новим модерним возовима које њима саобраћају. Овим потписаним споразумима крећемо у нове пројекте вредне 230 милиона евра, који ће се финансирати  из новог руског кредита за железницу”, рекла је Михајловићева, која је Споразум о заједничкој реализацији пројекта модернизације барске пруге од Ваљева до границе са Црном Гором потписала са генералним директором „Руских железница“ Олегом Белозјоровим.

Она је додала да укупна дужина нереконструисаних деоница барске пруге од Ваљева до границе са Црном Гором износи 209,8 километара. “Барска пруга је, уз железнички Коридор 10, најважнији железнички правац који Србију повезује са регионом. Са „Руским железницама“ реконструисали смо већ 77,6 километара деонице од Ресника до Ваљева, а модернизацијом целе барске пруге кроз Србију вратићемо брзину возова на 100 км/час све до границе са Црном Гором“, рекла је Михајловићева.

Током посете премијера Медведева потписaна су још два споразума у области железнице. Први је споразум између Владе Руске Федерације и Владе Републике Србије о одобрењу државног извозног кредита Влади Републике Србије. Нови руски кредит за железницу вредан je 172,5 милиона евра, уз учешће из буџета Републике Србије у износу од 57,5 милиона евра, што је укупно 230 милиона евра. Нови зајам односи се на пројектовање и изградњу новог диспечерског центра на железници, израду пројектно-техничке документације за наставак реконструкције барске пруге и изградњу електротехничке инфраструктуре на деоници брзе пруге Београд-Будимпешта, од Старе Пазове до Новог Сада.

Током посете руског премијера потписан је и уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи железничке инфраструктуре и изградњу јединственог диспечерског центра на железници. Уговор се односи на израду пројектно-техничке документације, вредан је 9,48 милиона евра, а потписали су га в. д. генералног директора “Инфраструктуре железнице Србије” Мирољуб Јевтић и генерални директор “РЖД интернешенел” Сергеј Павлов.

Информативни лист „Пруга“